Újabb jó hír a beoltottaknak

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Janssen oltóanyagával oltottak körében ritkák az áttöréses fertőzések a CDC szerint. Azok közül, akik védetten mégis elkapják a koronavírust, sokan tünetmentesek - írja a Házipatika.

Az Egyesült Államokban eddig több mint 130 millió ember kapta meg mindkét részoltást a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna oltóanyagából, esetleg az egydózisos Janssen-vakcinát, és legtöbbjük már teljesen védettnek számít. E vakcinák hatékonyságáról ad képet az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb jelentése, melyről az NBC News is beszámolt. Eszerint eddig körülbelül 10 ezer áttöréses fertőzésről érkezett jelentés az Egyesült Államokban. 

Áttörésesfertőzésakkor lép fel, ha valaki a védőoltás ellenére - a teljes védettség kialakulásához szükséges 14 nap letelte után - mégis elkapja a koronavírust. "Ezekkel számolni kell, mivel eddig egyetlen koronavírus elleni védőoltássem bizonyult 100 százalékos hatékonyságúnak" - kommentálta a CDC jelentését Carlos del Rio, az atlantai Emory Egyetem Orvostudományi Karának professzora. 

Az áttöréses fertőzések negyedét nem kísérte semmilyen tünet, az érintettekről vélhetően csak a rutinszerűen végzett tesztelés során derült ki, hogy fertőzöttek - írja a CDC. Összesen 955 ember szorult kórházi kezelésre, ám körülbelül harmaduk nem COVID-19 miatt került kórházba. Közülük 160 ember hunyt el, de mint megállapították: 28 haláleset nem volt összefüggésben a COVID-19-cel. (A CDC azt nem közölte, hogy az elhunytaknak volt-e valamilyen alapbetegségük, vagy társbetegségük, például elhízás.)

Az áttöréses fertőzéssel küzdők 63 százaléka nő volt, a betegek többsége pedig 40-74 éves korosztályból került ki. A CDC azonban figyelmeztet arra, hogy ez az esetszám valószínűleg nem tükrözi a pontos helyzetet, mivel a teljesen beoltottak többségét nem tesztelik rendszeresen, még akkor sem, ha ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek. (Ez alól csak azok jelentenek kivételt, akiknek tünetei vannak.) Május elsejétől a CDC már csak olyan, áttöréses fertőzések kivizsgálására összpontosít, amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy kórházi kezelést vagy halált okozzanak. 

Genomszekvenálással sikerült megállapítani, hogy az Egyesült Államokban az áttöréses fertőzések többségét nem egyetlen variáns okozta. Az esetek 57 százalékáért az Egyesült Királyságban először azonosított B.1.1.7-es, más néven brit variáns felelt, negyedük hátterében a B.1.429-es, vagyis a kaliforniai variáns állt. Az esetek kis százalékát a Brazíliából származó P.1 variáns és a Dél-Afrikában először azonosított B.1.315 változat okozta. Azt azonban a kutatók szerint még korai megállapítani, hogy mely variánsok vezetnek nagyobb valószínűséggel áttöréses fertőzéshez: erre majd a további vizsgálatok adhatnak egyértelmű választ. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!