Újabb adónak mondhatunk búcsút

Folytatódik jövőre az adócsökkentés politikája – mondta a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár, hozzátéve: kevesebb és kisebb adó kell az újraindításhoz. Izer Norbert elmondta azt is, hogy az energiaárak kedvező szintjének fenntartása fontos lehet a gazdaság gyors növekedéséhez, ezért a jövő kedden a parlament elé kerülő ­2022-es adótörvény könnyítést adna az energiaszektor cégeinek.

"A tervek szerint kedden nyújtja be a Pénzügyminisztérium a törvényhozásnak a jövő évi adóváltozásokról szóló törvénytervezetet" – nyilatkozta a lapnak az adóügyi államtitkár. Izer Norberttől megtudták: az előterjesztés pontjai egyszerre több gazdasági törekvést is szolgálnak, például az adók számának csökkentését, az adóterhelés mérséklését, az energiaárak kedvező szintjének fenntartását, a magyar gazdaság versenyképességének növelését és ezeken keresztül a gazdaság újraindítását.

A legfontosabb változtatás, hogy 2022. július 1-jén újabb két százalékponttal csökken a munka közterhe.

"Megszűnik ekkor a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociá­lis hozzájárulási adó" – ismertette az államtitkár. 

"A változtatás – folytatta – három szempontból is számottevő. Egyrészt ennek nyomán több mint 250 milliárd forint körüli összeg maradhat a gazdaságban, az újraindulás időszakában pedig minden plusz anyagi forrásra szükségük lesz a hazai vállalkozásoknak. Másfelől olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, így a cégek könnyebben vehetnek fel alkalmazottat, és akár külföldről is nagyobb eséllyel csábíthatnak haza tapasztalt szakembereket. Harmadrészről megszűnik egy újabb önálló köztehertípus, s ezzel egy további adminisztratív kötelezettségtől szabadul meg a magyar cégvilág. A kormány korábban azt vállalta, hogy érdemben mérsékli az érvényben lévő adónemek számát. A folyamatot – mint minden mást – a pandémia kissé megnehezítette, de a változtatással jövőre újabb adófajtának lehet búcsút inteni" – mondta Izer Norbert, majd megjegyezte, hogy bár az adófajta megszűnik, de az előnyei nem: a szakképzéshez kapcsolódó kedvezmények továbbra is megmaradnak.

Az államtitkár – elöljáróban – még egy fontos elemet emelt ki a jövő évre tervezett adószabályok közül. 

"Az alacsony rezsidíjak kulcsfontosságúak az ipar számára, a rezsicsökkentés fenntartásának így kulcsszerepe lehet a gazdaság újraindításában. Egyebek mellett ezért szerepel a javaslatban, hogy – hasonlóan a társasági adózáshoz – az energiaellátók jövedelemadójában is lehetővé tegyék a korábban keletkezett veszteségek beszámítását a tárgyévi nyereségbe" – magyarázta Izer Norbert, majd hozzátette: természetesen a megfelelő korlátok fenntartása mellett.

Az államtitkár összegzésképpen arról beszélt, hogy a kormány most, a vírus okozta globális válság idején is csak az adócsökkentés politikájában látja a megoldást. Felidézte: a magyar személyi jövedelemadó már jó ideje az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, 2016 óta pedig a munkaadók közterhét csökkenti folyamatosan a kormány.

"Ez ügyben 28,5 százalékról indultunk, 2022 közepén 15 százalékos teherrel kell számolniuk a vállalkozásoknak" – közölte Izer Norbert. Úgy fogalmazott: egyszerűen nincs más út, csak az adócsökkentés útja, s ezt ékesen bebizonyította a korábbi válság óta máig eltelt bő egy évtized.

A minap nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetést. Ő is kiemelte a köztehercsökkentés folytatását. Ide tartozik az is, miszerint jövőre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!