Politikai elemző: A teljesítménye alapján Karácsony Gergely lenne a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt

Jelenleg Jakab Péter a legtámogatottabb ellenzéki miniszterelnök jelölt – derül ki a közvélemény-kutatások eredményeiből. AZ ATV Híradójának nyilatkozó elemzők szerint ugyanakkor még korántsem dőlt el, ki nyeri az előválasztást. A kormány és az ellenzék versenye szintén szoros.

Egymás után készülnek az elemzések az előválasztással kapcsolatban. Arról azonban egyelőre alig van információ, hogy választókerületenként ki a legesélyesebb a győzelemre.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint mivel nem ismerjük mind a 106 egyéni választókörzet erőviszonyait, csak pártlistás eredményeket lehet tudni. „Ez alapján a DK-nak van a legnagyobb esélye a legjobb szereplésre, és most eléggé felzárkózott hozzá a Jobbik, Jakab Péter aktív internetes kampányának köszönhetően” – részletezte.

A miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról szóló felmérések eredményeit átlagolva jelenleg Jakab Péter áll az első helyen, a második Karácsony Gergely, őt pedig minimális különbséggel követi a harmadik helyen Dobrev Klára. Pulai András szerint a győzelmet egyaránt befolyásolja a jelöltek múltbéli és jelenlegi teljesítménye.

Véleménye szerint ebben Karácsony Gergely vezet, hiszen ő az ország legnagyobb városának főpolgármestere.

„Ő hivatalból is tud kampányolni, így a választók minden nap tudják értékelni a teljesítményét” – vélekedett Pulai.

Böcskei Balázs szerint az elkötelezett pártszavazók döntik el az eredményt, ennek a rétegnek a területi eloszlása viszont nem egyenletes. Az IDEA Intézet igazgatója arra számít, hogy lesz, ahol nagyon magas lesz a részvétel, míg máshol alulérdeklődésre van kilátás. „Épp ezért mondjuk azt, hogy az elkötelezett, a párthoz leginkább kötődő szavazók fogják eldönteni az előválasztásokat” – magyarázta.

A hat legismertebb közvélemény kutató intézet utolsó kutatásainak átlagából az derül ki, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága jelenleg egy százalékkal magasabb, mint a közös ellenzéki pártlistáé. Deák Dániel szerint ez azt mutatja, hogy a baloldal nem tudott politikai haszonra szert tenni a koronavírus harmadik hulláma alatt. A kormányerők ezzel szemben növelni tudták a támogatottságukat – mutatott rá a XXI. század vezető elemzője. Deák Dániel szerint a lakosság többsége sikeresnek ítéli a járványkezelést és az oltási programot.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!