Mágnessel „bizonyítják” az összeesküvéselmélet-hívők, hogy chip van a vakcinában

A legújabb dili a YouTube-on, hogy a koronavírus-vakcinával állítólagosan beoltottak azt próbálják elhitetni videókon, hogy a mágnes megtapad a karjukon. Mindemögött az az elterjedt összeesküvés-elmélet áll, hogy a vakcinával mikrochip jut az ember testébe egy globális megfigyelési akció részeként - írja a 24.hu.

Az Urban Legends alapos cikkel jelentkezett arról, hogy miért nincs alapjuk ezeknek a felvételeknek. A közösségi oldalakon megosztott videóknál a tényellenőrzők már támadásba lendültek, és arra jutottak, hogy egyértelműen nem igaz a sugalmazás: a vakcinákban nincsenek mikrochipek, vagy mágnesezhető összetevők.

A Snopes szerint több dolgot is érdemes figyelni: a videókon szereplő emberekről egyrészt nem igazolható, hogy valóban be vannak oltva, továbbá ha a bőr alá valóban fém kerülne, a mellékhatás-jelentések jóval több, fémallergia által okozott kiütéses vagy bőrirritációs esetet tartalmaznának – írja az Urban Legends. A mágnesesség produkálásához pedig jóval nagyobb mennyiségű fémet kellene a bőr alá juttatni.

A FactCheck.org szerint az oltásban nincs egyetlen olyan összetevő sem, ami képes lenne a videóban látható hatást eredményezni, a mai mikrochipeknek nincs ferromágneses összetevőjük. A tényellenőrző az egyik videóban bemutatott üzlet alkalmazottjait is elérte, és egy oltott és oltatlan kollégával próbálták meg rekonstruálni a jelenséget mágnessel – egyikükön sem maradt fenn.

És akkor hogyan sikerül előadni a műveletet a videókon? A Snopes szerint a szereplők egyszerűen csak pont olyan szögben tartották a karjukat, hogy a mágnes ne essen le, vagy az éppen az izzadtságuk miatt „tapadt” oda – elég arra gondolni, hogy például a homlokunkra is oda tudunk tapasztani egy pénzérmét.