Karikó Katalin: 40-50 évvel korábban senki nem kételkedett az oltásokban, hanem örült, hogy megkapta

A világhírű kutatóbiológus, biokémikus Karikó Katalin szerint vannak emberek, akiknek teljesen mindegy, hogy mit mondanak, ők akkor is elutasítják az oltást. Az Egyesült Államokban élő szakember három napig vendégeskedik Szegeden - közölte a hvg.hu.

Szegedre érkezett Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, ahol az RTL Híradó kérdéseire is válaszolt.

A magyar kutatóbiológus, biokémikus azzal kezdte, hogy vannak emberek, akiknek mindegy, hogy mit mondanak, ők akkor sem akarják felvenni az oltást.

Karikó megosztotta, hogy a közösségi oldalakon keresztül kértek tőle tanácsokat, hogy mondjon tudományos véleményt arról, miért nem épül be az RNS a DNS-be. A kutató szerint többeknek ez a legnagyobb aggodalmuk, hogy hosszú távon nagy probléma lesz ez, “beléjük épül a vakcina”.

"De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom neki tudományosan, hogy miért nem történik ilyesmi, az ilyen embernek nincs tudományos ismerete” – mondta az RTL-nek Karikó Katalin.

A kutató hozzátette: ha ezek a félelmek valósak lennének, akkor a DNS-láncunk már több mérföld hosszú lenne.

Karikó arról is beszélt, hogy vannak, akik szerint az RNS-vakcina “újraprogramozza” az egész immunrendszert. Szerinte akik ebben hisznek, azok egy német-holland kutatók által készített tanulmányra hivatkoznak. Ő azonban utánanézett, és kiderült, hogy valójában egy személyről van szó, aki már a kanyaró idején is azt hangoztatta, hogy az RNS-vakcinák képesek erre.

Karikó Katalin megjegyezte, hogy 40-50 évvel korábban senki nem kételkedett az oltásokban, hanem örült, hogy megkapta és ezzel védetté vált.

Azt is mondta, hogy a tévhitek miatt különösen fontos, hogy egyszerűbb, érthetőbb nyelvezetet használjanak a kutatók.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!