Jakab Péter pénzköltései után nyomoz az Origo

Mivel a Jobbik és a párt frakciója nem reagált az előírt 15 napos határidőn belül a Jakab Péter lehetséges költéseivel kapcsolatos közérdekű adatigénylésükre, az Origo panaszt tett a NAIH-nál. Ezzel automatikusan eljárás indult az ügyben, melynek során a hatóság azt fogja megvizsgálni, Jakabék miért nem adták ki a kért adatokat, ami egyébként jogszabályi kötelezettségük lenne - írja a kormányközeli portál.

Április 26-án közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Jobbiknak és a párt parlamenti frakciójának a sajto@jobbik.hu, az elnok@jobbik.hu, valamint a jakab.peter@parlament.hu címekre. Kérdéseik Jakab Péter lehetséges költéseire vonatkoztak.

A Origo megjegyzi, a vonatkozó törvény előírja: a közfeladatot ellátó szervnek 15 napon belül válaszolnia kell a közérdekű adatokkal kapcsolatos kérelmekre, még akkor is, ha határidő-hosszabbítást kér. Mint ismert, a veszélyhelyzettel részben új helyzet állt elő.

A novemberben megjelent, és jelenleg is hatályos kormányrendelet szerint az adatok kiadása 45 napig is eltarthat, amennyiben a 15 napos határidő teljesítése "a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné." Ugyanakkor erről kötelező az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni. 

"Ez nem történt meg, hiszen a Jobbiktól és a párt frakciójától semmiféle választ nem kaptunk. Magyarán, Jakab Péterék nem tettek eleget a jogszabályi előírásoknak: nem adták ki a kért adatokat, sőt, még csak nem is reagáltak az adatigénylésünkre" - állítja az Origo.

A történtek miatt panaszt tettek a NAIH-nál, ami egyben azt is jelenti, hogy hatósági vizsgálat indul az ügyben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!