Fordulhat a kocka a koronavírusok elleni küzdelemben

Az elmúlt évtizedek nagyszerű tudományos eredményei most egy új irányt hozhatnak a koronavírusok elleni hosszú távú harcban – derült ki a Nature című vezető amerikai tudományos folyóiratban nemrég megjelent publikációból. Az InfoRádiónak nyilatkozó virológus szerint a vírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet a technológia.

Kevesen tudják, de a koronavírusok egy igen nagy víruscsalád, amely tagjai a tengeri emlősöktől a madarakon át a denevérekig, és természetesen az emberekben is – eddig szám szerint hét különböző – ismertek. Tehát a SARS-CoV-2 vírus, amellyel az emberiség momentán küzd, csupán egy tagja ennek a hatalmas családnak – fogalmazott az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A szakember kifejtette: az elmúlt húsz év során folyamatosan „érkeztek” emberi koronavírusok, a mostani a sorban a harmadik – a 2002-es SARS és a rá tíz évvel megjelent közel-keleti légúti koronavírus után –, amely súlyos megbetegedést képes okozni. Mindez tehát azt vetíti előre, hogy a jövőben is várhatóak újabb koronavírusok hasonló mintázatok alapján. Az eddigi vakcinatechnológiák, köztük a mostani is, egyszerre azonban csak egy koronavírus ellen képesek védelemét kialakítani.

Ugyanakkor, a Nature folyóiratban megjelent publikációban leírtak egy olyan „tudományos szenzációnak minősülő” új technológiát irányoznak elő, azt a jövőképet, lehetőséget festik föl, hogy megtalálták a koronavírusnak azt a részét, ami ellen vakcinát fejlesztve, egyetlen oltóanyaggal védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen,sőt, a tanulmány szerint bizonyos denevérvírusokkal szemben is.

A hatalmas áttörést jelentő tudományos eredmény húsz évnyi komoly és intenzív munkának a gyümölcse. Kemenesi Gábor ismertetése szerint még a SARS-járvány idején figyeltek meg egy pácienst, akinek a vérében olyan antitesteket találtak, amelyek furcsa mód egyszerre többféle koronavírust is tudtak kötni. Ez adta aztán az ötletet, hogy lennie kell a vírus egy olyan pontjának, amelyet megfelelő vakcinatechnolóigával megcélozva – vakcinába integrálva – képesek lehetünk széles körű védelmet nyerni a koronavírusok ellen.

A virológus megjegyezte: az univerzális vakcina, amely nem csak egy–egy variánsra ad védelmet egy vírusnak, nem új keletű, csupán a koronavírusok esetében nem volt „tiszta”, hogy egyáltalán lehetséges-e. „Nem véletlen, hogy a legnagyobb szakmai lapban jelent meg ez a hír.”

Kemenesi Gábor az InfoRádió kérdésére válaszolva egyetértett: a kutatás azt az ígéretet hordozza, hogy a jövőben a koronavírusok és variánsaik egy csapásra legyőzhetőek lesznek. Addig azonban, amíg a szóban forgó tudományos eredmény vakcinakészítményként is piacra kerülhet,„még sok lépés van”.

Nevezetesen a humán klinikai és egyéb vizsgálatok, de egyelőre nagyon ígéretesek az eredmények. „És igen, a publikációban közölt eredmények azt mutatják, hogy a SARS-2-vírus közismert variánsait, a SARS-1-vírust, és úgynevezett SARS-szerű, vagy SARS-hoz hasonló vírusokat is ki tud majd védeni ez a vakcina” – tette hozzá.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!