Erről tudjon, ha Messengert használ – Melyik üzenetküldő mennyi adatot gyűjt be rólunk?

Egy ideje részletesebben is közli az Apple-féle App Store, hogy az egyes alkalmazások pontosan milyen adatokat gyűjtenek rólunk, felhasználókról. Ennek alapján készült most egy érdekes – és kissé ijesztő – toplista.

Az Apple tavaly júniusban indította el új, adatvédelemmel foglalkozó programját, melynek célja, hogy a felhasználók az App Store felületén böngészve részletesebb információkat kapjanak arról, melyik alkalmazás milyen adatához fér hozzá. Ez a hasznos eszköz már életbe is lépett, a Phone Arena pedig kapott az alkalmon: aszerint rangsorolták a platformon elérhető üzenetküldőket, hogy mennyiféle adatot gyűjtenek - írja a hvg.hu.

A portál listáján az alábbi nyolc szoftver kapott helyet:

  1. Signal
  2. Skype
  3. Zoom
  4. Discord
  5. Telegram
  6. WhatsApp
  7. Facebook Messenger
  8. TikTok

A sorrend nem a véletlen műve: míg a lista legelején lévő Signal szinte semmit nem kér a használatért cserébe, a felsorolás utolsó helyein álló Messenger és a TikTok gyakorlatilag minden elérhető infóhoz hozzáférést akar.

A mezőny középső részében lévők esetében a begyűjtött információ általában a helyadat, a keresési, illetve az online vásárlási előzmények, de egyes esetekben a készüléken lévő kontaktlistára, a felhasználó által kedvelt tartalomra, a telefonszámra, a mobil azonosítójára és az egészségügyi információkra is rálátnak a fejlesztők. Ez utóbbit egyébként éppen a Messenger gyűjti, számos egyéb jellemzővel együtt.

A Phone Arena arra figyelmeztet, hogy a listában ugyan videós, illetve hangalapú csevegéshez készített appok is találhatók, attól még üzeneteket is lehet velük küldeni, és esetükben ezért ugyanúgy megvalósul az adatgyűjtés gyakorlata.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!