Elképzelhető, hogy a koronavírus elleni oltás gyerekkori oltás lesz

Az infektológus szerint sok, régen haláleseteket és megbetegedéseket okozó betegség ellen - mint például a szamárköhögés vagy a diftéria - gyerekkorban kapunk oltást, ezért nem tartja kizártnak, hogy hosszú távon majd a Covid elleni oltást is gyerekkorban fogják megkapni az emberek.

Pusztai Erzsébet az ATV Start című műsorában a járványügyi adatokkal kapcsolatban azt mondta: nagyon biztatóan alakul a helyzet, a fertőzöttek száma csökken, de fontos azt is nézni, hogy ezek a számok hány tesztelésből "jönnek ki". Ugyanakkor a számokat láthatóan folyamatosan csökkennek, az infektológus pedig reméli, hogy ez így is marad.

Azt ugyanakkor hangsúlyozta: az óvatlanság mindig veszélyes, a vírus ugyanis még mindig itt van közöttünk. Ezen a héten sok gyerek visszatér az iskolákba, ezért rendkívüli módon figyelni kell a helyzetet. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs a lakosság számára ingyenes, vagy akár nagyon olcsó tesztelési lehetőség.

Pusztai Erzsébet a terasznyitás hétvégéjén tapasztalt tömegjelenetekkel kapcsolatban azt mondta, ennek hatását már látnunk kellene, egyelőre pozitív, hogy nem kezdtek el újra emelkedni a számok. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a hét eleji járványügyi adatok mindig jobbak, a hétvégéken ugyanis kevesebbet tesztelnek. Ez mindenhol így van, nem csak Magyarországon.

Mint ismeretes, engedélyezték a Pfizer használatát a 12-15 éveseknél Amerikában. Az infektológus felhívta a figyelmet, hogy sok, régebben megbetegedéseket és halált okozó betegség ellen, mint például a szamárköhögés vagy a diftéria, gyerekkorban kapunk védőoltást, ezért hosszabb távon elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus elleni oltás is gyerekkori védőoltás lesz.

A szakember szerint a gyermekkori immunreakciók erősebbek, a gyermekkorban beadott oltások sokszor egy életre szólnak.

A koronavírus elleni oltások hatékonysága egyértelmű, ezzel nincs probléma, egyelőre egyedül azt nem látjuk, hogy hosszú évek után a vakcinák okozhatnak-e bármi problémát. Pusztai Erzsébet ugyanakkor elmondta, hogy az mRNS technológia hosszú ideje működik más összefüggésekben, legalább 15 éve, van elég tapasztalat arról, hogy az emberi szervezetbe való bejuttatása milyen következményekkel jár.

Azzal kapcsolatban, hogy a fertőzésen való átesés vagy a védőoltás ad-e erősebb védettséget, Pusztai Erzsébet azt mondta: ezt még hosszú távon vizsgálni kell. A tapasztalatok szerint többen is vannak olyanok, akik újra megkapják a fertőzést, miután átestek rajta, az, hogy valakinek kialakult a védettség a szervezetében, és magasabb ellenanyag-szintje van, nem garancia, hogy hosszabb távon nem fogja megkapni újra a betegséget. Az infektológus szerint az oltás fogja a végleges biztonságot megadni azoknak, akik átestek a fertőzésen.

Egyetért Karikó Katalinnal abban, hogy ha valaki átesik a fertőzésen, utána érdemes várnia nagyjából három hónapot, mielőtt beadatná magának a védőoltást.

Pusztai Erzsébet szerint az indiai mutánsról egyelőre annyit lehet tudni, hogy ez a változat - hasonlóan az angolhoz - sokkal könnyebben terjed. Minden bizonnyal azért, mert gyorsan tud szaporodni a szervezetben, és az ember nagy mennyiségben tudja ezt üríteni. Aki megkapja, kisebb mennyiségtől is meg tud fertőződni, mert ez a változat virulensebb. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy súlyosabb megbetegedést okoz-e.

Az infektológus szerint Indiában egyelőre nem tudtak tömegeket beoltani, az oltásokról pedig nem tudjuk pontosan, mennyire védenek a mutánsok ellen.

Arra a kérdésre, hogy érdemes-e antitest-vizsgálatot csináltatni, az infektológus azt mondta: a vizsgálatnak fontos szerepe lenne abban, hogy például a kínai oltást kapott idősek meg tudjanak nyugodni, ezt ingyenesen kellene számukra biztosítani. Akiknél pedig kimutatják, hogy nincs elég antitest a szervezetében, dönteni kellene, hogy kapjanak-e harmadik oltást.

Az ellenanyag-vizsgálatnak fontos szerepe lehetne az olyan eseteknél is, amikor valaki esetleg nem is tudja, hogy átesett a fertőzésen, mert a poszt-Covid tünetek akár egy nagyon enyhe lefolyású fertőzés után is jelentkezhetnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!