Egészségügyi szakértő: Magyarországon hagyják, hogy átfertőződjön a társadalom

Továbbra is a koronavírus brit mutánsa fertőz az országban – közölte az országos tiszti főorvos. Az indiai variáns azonban már megjelent a környező országokban.

"Még mind a mai napig Magyarországon indiai mutánst nem azonosítottunk" - mondta Müller Cecília, aki a második oltás után elvárt ellenanyag termelődésre is kitért. Szerinte a mért szint nem ad teljes képet a védettségről.

"Ez az egyetlen tényező, az ellenanyagszint nem ad elégséges információt arról, hogy kialakult-e védettség a szervezetben" - fogalmazott. 

Az országos tiszti főorvos a 16-18 éveseket is regisztrációra biztatta: Pfizert kaphatnak a kórházi oltópontokon. Már Szputnyik oltóanyagra, Sinopharm és AstraZeneca vakcinára is lehet online időpontot foglalni.

Bár a hivatalos tájékoztatás szerint idehaza nem fordult elő vérrögképződéses eset az AstraZeneca beadása után, a 444.hu összeállításában az olvasható, hogy két nőnek is mélyvénás trombózisa lett az oltást követően.

A járvánnyal összefüggésben továbbra is 100 fölött van a 24 óra alatt elhunytak száma. A lakosságarányos halálozási mutatók mellett egyébként arányszámokat is közöl a coronavirus.app nevű térkép applikáció. A buborékok a fertőzöttek számához viszonyítva mutatják az elhunytak számát. Ebben ugyancsak a legrosszabbak között van Magyarország a 3,58 százalékos halálozási aránnyal.

Az egészségügyi szakértő, Lantos Gabriella azonban arra figyelmeztet, hogy a szám akkor lenne alkalmas az összehasonlításra, ha azonos lenne az egyes országok tesztelési stratégiája. Magyarország azonban keveset tesztel, európai összehasonlításban is - mondta el az ATV Híradójának.

"Ezt a személyes védekezést Magyarország egyszerűen elutasítja, és nem szedegeti ki darabonként a tömegből a fertőzött embereket, hanem hagyja, hogy átfertőződjön a társadalom, és amikor ez már az egészségügyi rendszert összeomlasztó mértéket ölt, akkor meg hirtelen bezárják az országot" - vélekedett az Új Világ Néppárt elnökségi tagja.

A Magyar Orvosi Kamara az ATV Híradójának kérdésére egy korábban megfogalmazott mondattal válaszolt. Azt írták: itt a járvány mellett "a részigazságok és félinformációk járványával" is meg kell küzdeni. Szerintük "nem átlátható, hogy milyen minőségi adatokat mértek a kórházakban, milyen statisztikai elemzések készültek azokból az Operatív törzsnél, hogyan validálták azokat, milyen visszajelzést kaptak a kórházak a munkájukról, és végül azok alapján mit módosítottak a gyakorlatban, hogy minél kevesebben haljanak meg."

Mit gondolsz a cikkben olvasottakról? Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet, az Eközben.hu Facebook-oldalán teheted meg.

Olvastad már?