5,1 százaléknál tart az infláció, és lehet ez még rosszabb

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Márciusban még 3,7 százalékos volt az infláció. Utoljára 2012 decemberében volt majdnem ilyen magas, 5 százalékos az infláció. A maginfláció 3,1 százalékos volt, de ez áprilistól a KSH új módszertana szerint nem tartalmazza a szeszes italok és dohánytermékek árváltozását. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára nőtt a legnagyobb mértékben. A dohánytermékek jövedéki adója április 1-jén tovább emelkedett, ami a termékcsoport árának 3,7 százalékos növekedését eredményezte márciushoz viszonyítva és 20,1 százalékos az emelkedés egy év alatt. 

Az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt, a tartós fogyasztási cikkekért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új autók 10,4 százalékkal drágultak - írja az Index. 

AZ ÜZEMANYAGOK ÁRA 39,2 SZÁZALÉKKAL MAGASABB LETT, ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY AZ ELŐZŐ HÓNAPHOZ KÉPEST 1,2 SZÁZALÉKKAL MÉRSÉKLŐDÖTT. 

A Magyar Nemzeti Bank az adatokat elemezve rámutatott, hogy a z üzemanyagok inflációjának kétszámjegyű emelkedésében a tavalyi árcsökkenés hatása jelentős szerepet játszott, viszont az áruszállítás megdrágulása a többi ágazat áraira is kihat. 

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagának lényegében megfelelő árdinamika a szolgáltatások széles körét jellemezte. Az élelmiszereken belül elsősorban a tejtermékek magyarázzák az infláció meglódulását. 

A lakosság inflációs várakozását mérő mutató áprilisban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!