Ötpercenként gyűjtenek adatokat minden mobilról

Mind az Android, mind az iOS operációs rendszert futtató mobilok ötpercenként “hazatelefonálnak”, még akkor is, amikor nem aktívak - írja az IT Business.

Az írországi Trinity College biztonsági kutatója, Douglas Leith megállapította, hogy az Androidot használó modellek sokkal több telemetriás adatot gyűjtenek, mint az iOS rendszert futtató iPhone-ok. Leith azt vizsgálta, hogy az Android és iOS alapú okostelefonok mekkora mennyiségű adatot küldenek az operációs rendszert fejlesztő cégeknek, a Google-nek és az Apple-nek.

A vizsgálatok szerint még a minimálisan konfigurált, inaktív telefonok is átlagosan 4,5 percenként “hazatelefonálnak”. Aggodalomra adhat okot, hogy mindkét mobil operációs rendszer akkor is végez adatgyűjtést - továbbítja többek között a mobil hardveres sorozatszámát és a SIM sorozatszámát -, amikor a felhasználó kifejezetten letiltotta az ilyen információk megosztását

.A Google közleményében vitatta a megállapításokat, a keresőkirály szerint a kutató által mért mennyiségnél egy nagyságrenddel kevesebb adatot gyűjtenek be a mobilokról, és erről értesítették is a szakembert, mielőtt közzétette kutatásának eredményét.