Mi lett volna, ha Magyarország nem írja alá a trianoni békeszerződést?

175 évvel ezelőtt született Apponyi Albert politikus, a Magyar Királyság vallás- és közoktatásügyi minisztere. Az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegáció vezetőjeként mondta el híres beszédét, melynek hatása meghatározó volt a magyar közgondolkodásra – hangzott el az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Hogy ki volt gróf Apponyi Albert valójában, és miért volt történelmi tett a híres védőbeszédét Georges Clemenceau francia miniszterelnök arcába mondania. Erről beszélgetett a műsor három meghívott történész vendége: Anka László, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársa, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese és Gulyás László a Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatársa - írja a Híradó.hu.

A műsorban Máthé Áron elmondta, miért éppen Apponyi Albert volt az a nagyformátumú politikus, aki a korszak kiemelkedő szónokává és korának meghatározó közgondolkodójává vált.

„Apponyi Albert a korszak nemzetközi hírű, sztár beszédmondója volt” – állapította meg a történész, aki felidézte, hogy nagy tudású, széles látókörű, több nyelven beszélő politikus volt a magyar miniszter. Kiemelte, hogy Apponyinak komoly nemzetközi tekintélye volt.

Gulyás László megerősítette, hogy Apponyi nem csak szimplán egy magyar országgyűlési képviselő volt, hanem a nemzetközi politikában jártas és elismert képviselő.

A Magyarságkutató Intézet tudományos főmunkatársa felidézte, hogy Apponyi olyan jeles történelmi események szemtanúja volt, mint az 1869-es Szuezi-csatorna átadása. 1872 óta gyakorlatilag folyamatosan országgyűlési képviselő.

A szakember szerint elgondolkodtató, hogy mekkora tapasztalat lehet valakinek a háta mögött öt évtizednyi parlamenti munka után.

Anka László hangsúlyozta, hogy Apponyi szónoki képességeire jellemző, hogy egy pillanatra meg tudta ingatni a párizsi békekonferencia résztvevőit.

A műsor vendégei arra a történelmi kérdésre is választ adtak, hogy mi történhetett volna, ha a magyar delegáció nem fogadja el és nem írja alá a trianoni békeszerződést?

A teljes műsort itt tekintheti meg!