Meghívót kapott Ukrajnába Orbán Viktor

Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót, Áder János köztársasági elnököt, valamint házastársát, Herczegh Anitát is meghívta Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök: vegyenek részt augusztusban az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett nagyszabású ünnepségen – írta a Népszava megkeresésére a budapesti ukrán nagykövetség.

Az augusztus 23-24-én Kijevbe tervezett rendezvénysorozat nem egy szokványos protokoll-esemény lesz. Egyrészt ez lesz az első kerek évforduló a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta, ami miatt várhatóan komoly érdeklődés kíséri majd az ünnepséget. Másrészt Zelenszkij elnök – nyilván kihasználva a helyzetből adódó lehetőségeket – a megemlékezések mellett egy Krím Platform nevű csúcstalálkozót is szervez majd, a Politico brüsszeli hetilap szerint azért, hogy Oroszország felé demonstrálja: a nemzetközi közösség szilárdan kiáll Ukrajna területi integritása mellett és nem ismeri el a félsziget bekebelezését. Éppen ez adja az egész esemény politikai pikantériáját is, ami miatt már lezajlott egy kisebb diplomáciai botrány: Zelenszkij ugyanis Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét szintén meghívta, ám az előbbi „sűrű programjára hivatkozva” elutasította a részvételt, ráadásul az erről szóló levelet „csak” kabinetfőnöke írta alá. Mint a Politico megjegyzi, valószínűtlen, hogy egy uniós vezetőnek már most ilyen sok előre leszervezett augusztus végi programja lenne. Charles Michel viszont úgy nyilatkozott, akár a szabadságát is megszakítja, hogy Kijevbe utazhasson, mert szeretné demonstrálni támogatását.

Kérdés, hogy a szoros magyar-orosz kapcsolatokat szem előtt tartó Orbán Viktor, esetleg Áder János elfogadja-e majd Zelenszkij meghívását. Főleg a miniszterelnök szempontjából lesz érdekes a válasz, mivel Orbán Zelenszkij megválasztása óta már többször nyilvánosan is beszélt róla, hogy - többek között a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét rendezendő - szeretne találkozni ukrán partnerével, de ez máig nem történt meg. A Népszava egy, a magyar-orosz kapcsolatokra rálátó forrása mindenesetre valószínűtlennek tartja, hogy Orbán elmenjen a Krím Patformra, szerinte „vagy mindkét magyar vezető kimenti magát valahogy, vagy kiszervezik az ügyet Ádernek, mivel az ő személyének nincs politikai súlya és ezt tudják Moszkvában is”.

Az ügyben a lap kereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt és Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét is, de cikkünk egyelőre nem kaptak választ. Az ukrán nagykövetség tájékoztatása szerint egyébként a többi V4-es országba is hasonló meghívókat küldtek. Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a kormánynak.