Már embereken tesztelik a vakcinatablettát

A jelenleg használt oltóanyagokhoz képest a kapszulás vakcina nem a tüskefehérjét célozza, a kutatók szerint pedig emiatt akár hatékonyabb is lehet a mutációkkal szemben - írja a HáziPatika.

Amerikai kutatók már azt vizsgálják, vajon egy kapszulasorozat ugyanolyan jól működhet-e, vagy akár jobban is, mint a meglévő COVID-19 elleni vakcinák - számolt be róla a timesnownews.com. A kísérleteket egészséges önkénteseken végzik a kaliforniai El Segundo Chan Soon-Shiong Kutatóközpontban. A kutatás, a fejlesztés, a kísérletezés és a tesztelés is az ImmunityBio nevű cég csapatához köthető, akik úgy vélik, a tablettasorozat formájában bevehető vakcinájuk még jobb védelmet is nyújthat a COVID-19 és az új koronavírus mutációi ellen, mint a most használatban lévő oltóanyagok.

A kutatók jelenleg több különböző formában tesztelik a szert az egészséges, önkéntes, 55 év alatti alanyokon, akik eddig még nem kapták el a COVID-19-et. Ennek oka, hogy valójában még ők sem teljesen biztosak abban, hogy kapszulaformában a vakcina képes lesz-e az átvitel megállítására, ezért az alanyok egy része tabletta, másik része injekció formájában kapja meg az oltóanyagot. A harmadik csoport injekció és tabletta kombinációját kapja, míg természetesen vannak olyanok is, akik placebót kapnak.

Az injekció formájában beadott védőoltások és a kapszulaformában bevehetők alapvető működési mechanizmusukban is különböznek. Míg az eddig engedélyezett szerek a SARS-CoV-2 vírus felszínén található tüskefehérjék elleni antitestek létrehozásában játszanak szerepet, addig az ImmunityBio T-sejt vakcinája a vírus magját célozza meg, ami a kutatók egy része szerint kevésbé hajlamos a mutációkra.

Amerikában jelenleg három oltóanyag kapott sürgősségi felhasználási engedélyt: a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltása, a Moderna vakcinája és a Johnson & Johnson oltóanyaga. Mindhárom olyan antitestek létrehozásával működik, amelyek semlegesítik a tüskefehérjét, amit a koronavírus az emberi sejtekbe való bejutásra és azok megfertőzésére használ.

A tabletta azonban nem a tüskefehérjét, hanem a vírus magját célozza. Dr. Patrick Soon-Shiong, az ImmunityBio alapítója szerint vakcinájuk értéke az, hogy olyan "gyilkos T-sejteket" generál, melyek a vírus magját támadják, ami kevésbé hajlamos a mutációkra. Bár a kutatók abban bíznak, hogy az új megközelítés nagyobb védelmet eredményezhet, nem céljuk az injekcióformában adható vakcinák kiszorítása. Úgy vélik ugyanis, hogy a kapszulák és az injekciók egymás mellett, egymást erősítve segíthetik a koronavírus-járvány elleni harcot.

A tűfóbiásokat el kell hogy keserítsük, a kísérletek ugyanis még jelenleg is zajlanak. Az alanyokat a következő 12 hónapban megfigyelik, így még jócskán várnunk kell arra, hogy a könnyebben szállítható, különleges tárolást nem igénylő kapszulák bárki számára elérhetővé váljanak.