Kormányszóvivő: az emberek nagy többsége támogatta, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól

Véglegesítette a kormány az újraindítás következő lépéseit, amelyek négymillió beoltott után lépnek életbe. A részleteket az interneten is közzétették. Az új szabályok jelentős része védettségi igazolványhoz kötött. A kormányszóvivő szerint az új szabályok a hét közepén léphetnek életbe – hangzott el az M1 Híradójában.

Megtelt teraszok, jó hangulat, baráti találkozások – ez jellemezte az elmúlt hétvégét országszerte. A beoltottak száma ugyanis elérte a három és fél milliót, a kormány így lazításról döntött, megnyithattak a kerthelyiségek.

Négymillió beoltottnál újból enyhítés következik. „Megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. A részletek hétfőn jelentek meg a kormány honlapján.

Fontos szerepet kap a védettségi igazolvány. A vendéglátóhelyek zárt részeibe ugyanis csak ezzel lehet majd beülni.

De védettségi igazolványra lesz szükség a szállodák, az állatkertek, az edzőtermek, a színházak, a mozik és a sportrendezvények látogatásához is.

A kiskorúakra ez a szabály nem vonatkozik. Őket beoltott szülők vagy családtagok magukkal vihetik ezekre a helyekre. A felnőttek védettségét azonban ellenőrizni kell, ez a szolgáltatók feladata lesz. Aki a szabályokat megszegi, komoly, akár egymillió forint büntetésre is számíthat.

Az oltási sebesség előrehaladásával joggal tudunk rálépni a gázpedálra – jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

„Az új intézkedések akár már a hét közepén életbe léphetnek” – közölte a Kossuth Rádióban. A kormányszóvivő elmondta: a napokban érkezett nagy mennyiségű vakcinának köszönhetően felgyorsul az oltás.

„Ezek a lépések nemcsak a nagy átoltottság miatt lehetségesek, hanem amiatt is, mert a kormány egy online konzultációban kikérte az emberek véleményét. Ha majd ide eljutunk, akkor majd ezek fényében is tudjunk dönteni, és nagyon nagy arányban, 65 százalékban támogatták az emberek azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól” – fejtette ki.

„A védettségi igazolvány megszerzése elsősorban egészségügyi szempontból fontos” – szögezte le Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki elmondta: az ezzel járó előnyök csak ehhez tesznek hozzá.

„Azok előtt nyílik meg elsősorban ezeknek a szolgáltatásoknak a lehetősége és többsége, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek” – fogalmazott.

A kormány közölte: mivel még tart a járvány, a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Közterületen, tömegközlekedési eszközökön és a boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat. A gyülekezés pedig tilos.