Ijesztő, mennyi magyart sodort függőségbe a járvány


A járványhelyzet és a kényszerű izoláció hatására nőtt az alkoholfogyasztás a magyarok körében, Nagy Zsolt, Phd,  addiktológiai konzultáns szerint az alkoholfogyasztás vonatkozásában az európai élmezőnyben vagyunk: nagyjából a hatodik-nyolcadik helyen helyezkedünk el az egy főre eső tömény szeszre átszámított fogyasztásában - írja a Porfolio.

"Az, hogy a magyar egy függő  nemzet azért egy rendkívül erős és sarkos kijelentés, talán úgy érdemes árnyalni, hogy alkoholfogyasztás vonatkozásában az európai élmezőnyben vagyunk: nagyjából a hatodik-nyolcadik helyen helyezkedünk el az egy főre eső tömény szeszre átszámított fogyasztásában"  – mondta el a Pénzcentrumnak Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, aki szerint annak, hogy a magyarok kiemelkedően sok alkoholt fogyasztanak, szociokulturális,  történelmi, és „néplélekbeli” háttere van.

"Pont az a gond, hogy nincs meg a kulturált ivási mintázatunk: a magyarok önpusztító módon isznak, és egyáltalán nincs a helyén az alkohol a társas helyzetekben. Főleg a fiatalok esetében látom, hogy virtusból, erőből, vagánykodásból, dühből és kifejezetten ártó szándékkal, önpusztító módon fogyasztják az alkoholt, vagy a drogokat" - mondta a szakember, aki az interjúban kitért arra is, milyen motivációk húzódhatnak meg a tudatmódosító szerek fogyasztása mögött, és hogy vajon az egyre népszerűbb egészségtudatos életmód hogyan változtatja meg a magyarok alkohollal kapcsolatos attitűdjét. A cikket teljes terjedelmében a Pénzcentrumon lehet megtalálni.