Harci robotokkal felszerelt katonai egységet hoz létre Oroszország

Robotokkal felszerelt katonai egységet hoz létre az orosz haderő – írja a TaSzSz.

Az orosz hírügynökség szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter a napokban járt a Moszkva melletti 766-os számú gyártási és védelmi vállalatnál, melynek feladata, hogy robotizált járműveket gyártson különféle célokra.

A látogatás után az orosz vezérkari főnök, Vaszilij Tonkosurov jelentést tett Sojgunál, mely során elmondta: létrehoznak egy katonai egységet, amely öt darab Uran-9-es robotrendszert fog üzemeltetni, azaz összesen 20 robotizált járművet – írja a hírügynökség az orosz védelmi minisztérium közleményére hivatkozva.

Az egység egyelőre „kísérleti jellegű” lesz, az Uran-9-es rendszer üzemeltetését fogják tanulmányozni, illetve erre vonatkozó képzési tervet állítanak majd fel - tudatta a Porfolio.

Az Uran-9-es lényegében egy robot-könnyűtank, üzemeltethető távirányítással és önműködő funkcióval is. Fő fegyverzetét egy 30 milliméteres gépágyú, Ataka páncéltörő rakéták és egy Smel-lángszóró alkotja (a Smelt csak az oroszok hívják lángszórónak, funkcióját tekintve inkább egy rakéta-gránátvetőre hasonlít).