Ellenzéki politikusok szerint a Fidesz arra készül, hogy '22-ben elveszti a választást

Megszavazta a Parlament a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát. Ezzel egy szuper-felügyeletre bízták a dohányboltok ellenőrzését, a szerencsejáték szervezésének engedélyezését és a felszámolások felügyeletét is. Az ellenzék szerint a Fidesz annyira tart egy esetleges kormányváltástól, hogy elkezdték kiszervezni a hatalmukat.

Az új állami szerv a szerencsejátékot, a dohányboltokat és a felszámolásokat fogja felügyelni, a hatóság elnökét pedig a miniszterelnök nevezi ki 9 évre.

"Azt szeretnénk, hogy egy olyan intézményrendszer jöjjön létre, ami megerősíti a fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzési jogköreit, és a köz érdekét szolgáló erős, egységes állami szerepvállalást biztosít" - nyilatkozta Schanda Tamás fideszes politikus az ATV Híradójának.

A DK szerint ugyanakkor az új állami szervezet létrehozása semmi másról nem szól mint a Fidesz hatalmának bebetonozásáról.

"Úgy gondoljuk, a Fidesz arra készül, hogy '22-ben elveszíti a választást, de szeretne utána is azokon a területeken hatóságként megmaradni, ami normális esetben egy kormány feladta. A javaslat lényege, hogy a Fidesz egy önálló új hatóságba szervezi át azokat a területeket amelyben a Fideszhez, a NER-hez közelálló vállalkozók az elmúlt 12 évben rengetek pénzt, sok milliárdot kerestek" - mondta Sebián-Petrovszki László.

A Jobbikos Z. Kárpát Dániel is hasonlóan vélekedik, szerinte egy párhuzamos államapparátust épít ki a kormány, hogy minél nagyobb vagyonelemeket tudjon a saját ellenőrzése alá vonni, és ott tartani. Egy esetleges kormányváltást követően is.

"Olyan ez mint a trónok harcában annak idején, amikor benézünk egy függöny mögé, és mindenhol ott egy szőke fürt és egy szempár, egy Lannistert mindenhol találunk. Ugyanezt valósítja meg a Fidesz a magyar gazdaságban és politikában. Megpróbálja a saját Lannistereit bebetonozni minden kormányzati pozícióba" - nyilatkozta az ATV Híradójának a politikus.

Az ATV Híradójának mind a két ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy egy 2022-es ellenzéki győzelmet követően jogállami keretek között, jogállami eszközökkel meg fogják szüntetni a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságot és a kormány többi, ehhez hasonló intézkedésének következményeit.