Vízágyúval oszlatták a tüntetőket Hágában

Tüntetők gyűltek össze vasárnap délután Hága belvárosában a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések ellen tiltakozva, a rohamrendőrök vízágyút és gumibotot is használtak a megmozdulás résztvevőinek oszlatására - közölte a helyi média vasárnap.

A tüntetést azután oszlatták fel, hogy a mintegy kétezer résztvevő közül sokan megsértették az érvényes rendkívüli intézkedéseket, köztük a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályokat, továbbá figyelmen kívül hagyták a távozásra felszólító rendőrségi figyelmeztetést. Az oszlatást az is indokolta, hogy a megmozdulásra a megengedettnél többszáz fővel többen érkeztek - közölték.

Médiabeszámolók szerint több Hágába tartó vonatot is leállítottak, hogy megakadályozzák további tüntetők csatlakozását a megmozduláshoz. Noha a tiltakozás békés volt, egy férfit már a tüntetés elején előállítottak, aki bottal támadt a rendőrökre.

Az elmúlt hetekben több kisebb létszámú, a járványintézkedések ellen szervezett megmozdulást tartottak holland városokban, ezeket a távozásra való felszólítás megtagadása miatt a rohamrendőrök szintén gumibottal oszlatták fel - emlékeztettek.

(MTI)