Üzent a Magyar Orvosi Kamara: elég a klikkvadász szalagcímekből és a vádaskodásból

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége és megyei szervezeteinek vezetői kéréssel fordulnak a magyar emberekhez, szakmai és politikai döntéshozókhoz, újságírókhoz, médiában szereplő véleményformálókhoz.

"A COVID-19 járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, a 23. órában arra kérjük a politikusokat, hogy fejezzék be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását." - írják közleményükben.

A nyilvánosságra kerülő, vagy szakmai felületeken megvitatott, elsősorban a megbetegedések hatalmas számából következő ellátási problémákból ne politikai tőkét akarjanak kovácsolni, hanem összefogva a politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatrendszerüket a helyi és országos problémák azonnali megoldásának érdekében mozgósítsák - emelték ki.

Arra kérik a sajtó képviselőit, hogy ne legyen értelmezhetetlen szakadék a kormánykritikus és a kormánypárti vagy közszolgálati hírek között, mert a tények nem oldalfüggőek, ellenben a mindkét irányba vitt szélsőség emberéletekbe kerülhet. Továbbá azt is kérik, jelen helyzetben a hangzatos, klikkvadász szalagcímek helyett a korrekt és objektív tájékoztatást tartsák szem előtt, "ne az online katasztrófaturizmust szolgálják ki tevékenységükkel."

Megjegyzik: a járvány elleni eredményes küzdelem egyik feltétele az együttműködés, a másik a tiszta, őszinte, a tényeket tisztelő beszéd lehetősége. Arra kérnek mindenkit, hogy a hónapok óta az emberéletek megmentésén küzdő orvosok, egészségügyi dolgozók segélykiáltásait, a valós helyzetet, mindennapi küzdelmeiket leíró beszámolóit ne keverjék össze a politikai nyilatkozatokkal. A problémák leírása nem felelősöket kereső kritika, hanem megoldásra váró feladatok tömege, amelyek megoldásában a Magyar Orvosi Kamara mindig szakmai partner kíván lenni.

Most az összefogásnak, az azonnali cselekvésnek van itt az ideje, nem a széthúzásnak és hibáztatásnak - zárják a közleményüket.