Tényellenőrzés: Férgek mozognak a maszkokban?

A magyar netet is ellepték azok a házi videók, amelyek készítői férgeket vagy épp “Morrgerlon-szálakat” vélnek felfedezni maszkjaikban. Valójában ártalmatlan szövetszálakról lehet szó - írja az Urban Legends.

A kísérlet a következőképpen néz ki: a videók készítői meleg vizet engednek orvosi maszkokra, majd rázoomolnak az így eláztatott anyagra, amelyben izgő-mozgó, féregszerű fonalak bukkannak fel. Terjed ilyen videó már a Facebookon és a YouTube-on is:

Egyes magyarázatok szerint férgekről van szó, mások “Morrgerlon szálas nanotechnológiával mérgezett, gyilkos cuccról” beszélnek. A videók alkalmasak lehetnek arra, hogy elvegyék a kedvet a koronavírus elleni védekezés egyik fő eszközétől, a maszkhordástól.

Ezek a “felfedezések” nem újak és nem is magyar eredetűek, csupán idehaza március végén vált divatossá ilyen felvételek készítése. Németországban már hetekkel korábban megjelentek hasonló videók, így német nyelven már a jelenség értelmezéséről is találni anyagokat.

A dpa hírügynökség tényellenőrzői például arról írnak, hogy a videókban látható sötét szálak valószínűleg a gyártás során (például a gyárban dolgozók munkaruhájáról), vagy a kicsomagolás után kerülhettek a maszkra. Ezek a dpa szerint azonban se nem férgek, se nem nanotechnológiai rostok, hanem ártalmatlan anyagok, például szövetszálak. Mozogni pedig a hőváltozás vagy statikus elektromosság hatására kezdenek.

A dpa-nak nyilatkozó biológus – aki egyébként érthetőnek tartja, hogy emberek a jelenséget látva megijednek – egy képbe helyező videót is készített e szálakról. Az alább beágyazott videó hosszú, németül nem értőknek egyenesen unalmas is lehet, 45 perchez pörgetve azonban komoly nagyítású, mikroszkópos képeken is látható egy ilyen szál. Már jóval kevésbé ijesztő.

A videó egyébként nem egy maszkot, hanem hasonló vádakkal illetett tesztpálcát vizsgál, a lényege azonban ugyanaz. A Correctiv tényellenőrző anyagából az is kiderül, miért csak a sötét szál mozog – azért, mert az nem a termék rögzített része. A Correctiv által megkérdezett szakértő szerint ezek a szálak az egészségre ártalmatlanok. Egész nap lélegzünk be hasonlókat, de testünk védekező rendszere képes kiszűrni őket.

A maszkok és Covid-tesztpálcák alapanyagait évek óta használják, és toxikológiailag ártalmatlanok – tudta meg a dpa a Lausanne-i Egyetem Orvostudományi és Egészségügyi Központjától.