Ruhán keresztül simogatta a tízéves kislány nemiszervét

A Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően a bíróság súlyosabb büntetést szabott ki abban az ügyben, amelyben a vádlott a tízéves kislány nemi szervét ruháján keresztül simogatta.

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék a vádlottat tizenkettedik életévét be nem töltött, felügyelete alatt álló személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a cselekmény súlyosabb, erőszakkal elkövetettnek történő minősítését, a vádlott végrehajtandó szabadságvesztésre ítélését, meghatározott körben foglalkozástól és közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozta.

Súlyosan szeméremsértő ugyanis a nő, a gyermek mellének megfogása, nemi szervének simogatása, ruhán keresztül is, ha az a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére irányult vagy arra alkalmas. A tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális cselekmény pedig nem szexuális kényszerítésnek, nem szexuális visszaélésnek vagy szeméremsértésnek, hanem szexuális erőszaknak minősül. Fennáll a kapcsolati viszony, a felügyelete alatt állás is, még ha rövid is az az időtartam, ami alatt az elkövető meghatározhatja a sértettől elvárt magatartást, vagyis kiskorú esetén gyakorolhatja mindazon jogokat, amelyek az adott körülmények között a szülőt illetnék. Fennáll azonban az erőszakkal elkövetés is, mert egyrészt a tényállás szerint volt tényleges fizikai erőszak a vádlott részéről, amikor a sértettet tiltakozása ellenére átkarolta és visszahúzta, az ölébe ültette, másrészt a tiltakozó sértett átkarolása és ölbe húzása erőszakos magatartás, mivel ez a gyermek esetében lenyűgöző erejű erőszaknak tekinthető - olvasható a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményében. 

A másodfokú bíróság alaposnak találta az ügyészség indítványát, ezért a vádlottat 3 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.