Orosz katonai szakértő: Ukrajna újabb területeket is veszíthet

Igor Korotcsenko orosz katonai szakértő lehetségesnek tartja: ha Ukrajna háborút indít, Oroszország beavatkozik a Donbászban folyó katonai konfliktusba – írja az oroszhirek.hu a Politexpert.net portálra hivatkozva.

A Nacionalnaja Oborona (Nemzetvédelem) nevű folyóirat főszerkesztője az Ukraina.ru YouTube-csatornájának adásában felsorolta az ukrán hadsereg erős oldalait. Egyben elmondta személyes véleményét arról, hogy milyen reakció várható Moszkva részéről Kijev katonai jellegű aktivitására. A katonai szakértő szerint – jelképességénél, politikai motiváltságánál fogva – a Nyugat segítsége gyakorlatilag nem járult hozzá az ukrán hadsereg katonai képességeinek erősítéséhez. Tévedés lenne azonban azt állítani, hogy az ukrán hadsereg nem állta ki az idők próbáját - tette hozzá.

Az ukrán hadsereg erősségei között Korotcsenkó külön kiemelte azokat az általa diverziós műveleteketeknek nevezett cselekményeket, amelyek során a Donyec-medence szerinte "jeles személyiségeit likvidálták".

Úgy gondolja, az ilyesfajta tevékenység – az ukrán titkosszolgálatok erős oldala, és biztonságuk komoly tényezője. "Különösen kiemelném az ukrán katonai felderítést. Bármiképpen is kiéleződnék a helyzet a Donbászban, számolni kell ukrán diverzánsok bevetésével." - jegyezte meg.

Az orosz katonai szakértő szerint: "Kijev diverziók révén akar időt nyerni magának ahhoz, hogy megtörje a népköztársaságok ellenállását." Ezzel együtt is, a legfontosabb kérdést továbbra sem az ukrán hadsereg, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) akciói jelentik majd, hanem – mint Korotcsenko mondta – Moszkva reagálása a térség történéseire. Véleménye szerint Moszkva nem húzódhat félre, amikor a Donyec-medencében élő oroszok életét, javait teszik kockára.

A szakértő azt állítja: tettei következtében Ukrajna területei jelentős részének mondhat búcsút. Korotcsenko nem zárja ki, hogy Ukrajna új határa a Dnyepernél fog húzódni.

„Ha az ukrán hadsereg hozzákezd a Donbász területére történő benyomuláshoz, ezzel Ukrajna határai változni is fognak. Nehezen tudom elképzelni, hogy a Donyecki (DNR) és a Luhanszki (LNR) Népköztársaság visszatérnek Ukrajna fennhatósága alá. Úgy gondolom, hogy ha ez a háború valósággá válik, Ukrajna még több területet veszít majd.” - fejtette ki véleményét Korotcsenko.