Nagy István: Akkora nyereséget visznek ki az országból a külföldi boltláncok, amit nem lehet annyiban hagyni

Az agrárminiszter már azt is tudná, hogy mire lehetne költeni a kiskereskedelmi láncok nyereségét.

Nagy István agrárminiszter is osztja Lázár János elgondolását, hogy nemzeti tulajdonba kellene venni az élelmiszer-kiskereskedelmet. Erről a Növekedés.hu-nak beszélt az agrártárca vezetője, azt mondta, stratégiai fontosságú kérdésnek tartja a kiskereskedelmet - írja a hvg.hu.

Jelenleg olyan mértékű nyereség képződik a szektorban, majd ezt követően hagyja el az országot, amit nem lehet annyiban hagyni – jelentette ki.

Nagy szerint ezeket a forrásokat további fejlesztésekre lehetne fordítani, illetve így kiszámíthatóbb lenne a gazdaság tervezése, ha tudnák, hogy a kereskedelemnek mire mekkora szüksége van.

Az áringadozás is kivédhetőbb és a piac is egyszerűbben szabályozható lenne, ha a kiskereskedelem nagyobb hányada lenne magyar kézben – mondta Nagy István.

Lázár János kormánybiztos még tavaly december elején beszélt arról az Agrárszektor Konferencián, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem, a piac uralása saját érdek.