Franciaországban kiszélesítik az oltási kampányt, a tanárok prioritást élveznek

Franciaországban felgyorsítják és kiszélesítik a koronavírus elleni oltási kampányt: szombattól már a legalább 70 évesek is jelentkezhetnek oltásra, a tanárok pedig bekerülnek a prioritást élvező foglalkozási körben dolgozók közé - jelentette be kedden Emmanuel Macron államfő.

"Nincs ünnepnap, nincs hétvége ebben a küzdelemben" - mondta a köztársasági elnök az egyik legfertőzöttebb északi régióban található Valenciennes egyik oltóközpontjában tett látogatásán.

Emmanuel Macron elmondta, hogy a legalább 70 évesek is kérhetik szombattól az oltást, s ezentúl nemcsak a regionális társadalombiztosítási központok hívószámain, a háziorvosoknál, a gyógyszertárakban és az interneten, hanem egy ingyenesen hívható központi zöldszámon is lehet időpontot egyeztetni.

Az oltást eddig csak a legalább 75 éven felettiek, az idősotthonok lakói, illetve az 50 és 74 év közötti, krónikus betegségben szenvedők igényelhették, valamint minden egészségügyi és szociális dolgozó, továbbá a tűzoltók.

A legalább 70 éven felettiek számára eredetileg csak április közepén kezdődött volna a kampány. A korosztályi kiszélesítéssel újabb 3,5 millió francia válik jogosulttá az oltásra.

Az államfő azt is bejelentette, hogy a tanárok is bekerülnek a prioritást élvező foglalkozási körben dolgozók közé, ők függetlenül a koruktól, április közepétől kaphatják meg az oltást.

A szakemberek a kereskedők, a sofőrök és a pénztárosok sürgős beoltását is javasolják.

A kormány az iskolákat továbbra sem kívánja bezárni, mert úgy véli, hogy a szülők gyerekek által történő megfertőződésének kockázata kisebb probléma, mint a tanulók leszakadásának veszélye az intézmények bezárása esetén.

Ugyanakkor az oktatási tárca rendszeressé tette a tanulók és a tanárok szűrését nyálteszttel, és ez alapján az iskolákban a fertőzöttség egyelőre elenyészőnek bizonyult.

Az 1,1 millió tanár közül 703 betegedett meg, s a 61 ezer oktatási intézményben 1300 osztályt zártak be azért, mert legalább egy tanuló megfertőződött.

A napi több ezer oltás beadására alkalmas oltóstadionok már a következő napokban megnyílnak, s a kormány célja, hogy áprilisban 100-200 megaközpont működjön az ország területén. Ezek közül az egyik legnagyobb a Stade de France nemzeti futballstadion lesz - jelentette be Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter.

Az országba eddig érkezett 10,8 millió adagnyi oltóanyagból az első dózist eddig 6,3 millióan kapták meg, ami a lakosság 9,3 százalékának felel meg, 2,5 millióan (3,6 százalék) pedig mindkét komponenst. A kormány ígérete szerint áprilisban több mint 20 millió adagnyi oltóanyag érkezik.

(MTI)