Erre számíthat, ha nincs munkáltatói igazolása, este nyolc után

Mennyit fizethetnek a szabálysértők? Az ORFK tájékoztatta az Indexet a büntetési tételekről.

A szigorított korlátozások nem változtattak azon, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. Ebben az időszakban munkába/munkából járás miatt csak érvényes munkáltatói igazolással lehet közlekedni.

Az Index azt kérdezte az ORFK-tól és a Belügyminisztériumtól: hogyan ellenőrzik a munkáltatói igazolásokat, mi tekinthető hiteles dokumentumnak, illetve milyen jogkövetkezményekre számíthatnak azok, akik nem rendelkeznek vele, vagy az igazolásuk nem tekinthető hitelesnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának sajtóügyelete arról tájékoztatta az Indexet, hogy a rendőrök

AZ ELLENŐRZÉS ALKALMÁVAL MINDEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KÖRÜLMÉNYT MEGVIZSGÁLNAK, ÉS HA SZABÁLYTALANSÁGOT ÉSZLELNEK, FIGYELMEZTETÉST ADNAK, HELYSZÍNI BÍRSÁGOT SZABNAK KI VAGY FELJELENTÉST TESZNEK.

A munkába járás igazolására szolgáló dokumentum tartalmi elemei megtalálhatóak a kormány honlapján közzétett, munkavégzésről szóló igazolásban. Ebben sincs változás, november 10. óta letölthető a minta a kormany.hu-ról.

Az igazoláson rögzített cím a hazaérkezés szempontjából fontos. Az mindegy, hogy az igazolással rendelkező személy honnan indul el igazolással az esti munkavégzésre. Még tavaly ősszel, a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon megadott információs vonalon megerősítették, hogy

NEM CSAK A LAKCÍMKÁRTYÁN SZEREPLŐ CÍMEKET LEHET FELTÜNTETNI AZ IGAZOLÁSON.

A rendőrség külön nem végzett adatgyűjtést arról, hogy idén január óta hányszor intézkedtek olyanok, amikor valaki a kijárási tilalom idején nem tudott munkáltatói igazolást vagy hiteles dokumentumot felmutatni.

A kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500 000 forint lehet. A helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 000 forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 000 forintig terjed.