A szlovák parlament első olvasatban elfogadta az állampolgársági törvény módosítását

A szlovák parlament első olvasatban elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a kettős állampolgárság felvételére vonatkozó feltételeken változtatna. A jogszabály-módosítás értelmében, ha valaki legalább öt évig külföldön él, felveheti az adott ország állampolgárságát, de például a Szlovákiában élő magyarok számára továbbra is tilos maradna, hogy magyar útlevelet szerezzenek - írja az Új Szó.

Csütörtökön mindössze néhány kormánypárti képviselő nem szavazta meg a javaslatot, köztük volt az SaS frakciójának tagja, Ondrej Dostál (OKS) és Gyimesi György (OĽaNO) is, mindketten tartózkodtak. A jogszabály-tervezetet a parlament az április végi ülésén tárgyalja majd második olvasatban.

Gyimesi az Új Szónak elmondta, a második olvasat során módosító javaslatokat adnak majd be a tervezethez. Azt szeretnék, ha a törvénybe bekerülne, akarata ellenére senkitől ne lehessen elvenni az állampolgárságát. „Vagyis, hogy visszaálljon a 2010 előtti állapot” – tette hozzá a képviselő arra utalva, hogy az első Fico-kormány 2010-ben fogadta el a kettős állampolgárságot tiltó jogszabályt. Gyimesi azonban arról is beszélt, kevés esélyt lát arra, hogy ebben a választási ciklusban a kérdés megnyugtatóan rendeződjön. Hozzátette, igyekeznek elérni, hogy a kormánypártok frakciói értékrendbeli kérdésnek tekintsék a jogszabály-módosítást, ilyen esetben ugyanis a koalíciós szerződés szabad kezet ad a képviselőknek a szavazáskor. Gyimesi elmondta, egy arra vonatkozó módosító javaslatot is be szeretnének adni, amely a kettős állampolgárságra való jogosultság feltételét öt külföldön töltött év helyett háromban határozná meg.