A magyar vakcinasegély átírhatja a szlovák állampolgársági törvényt

Módosítaná a szlovák állampolgársági törvényt Igor Matovič szlovák miniszterelnök, amiért Magyarország kétmillió orosz vakcina beszerzésében nyújtott segítséget Pozsonynak.

„Szijjártó Péter Szlovákia barátja” – írta Igor Matovič közösségi oldalán. A szlovák kormányfő így köszönte meg a magyar külügyminiszternek, hogy segített országának egymillió ember beoltásához elegendő Szputnyik V beszerzésében. Matovič telefonon is köszönetet mondott a Rigában tárgyaló magyar külügyminiszternek – írja az ma7.sk cikkére hivatkozva az Index.

Az orosz vakcina beszerzésében nyújtott segítség még a vitatott kettős állampolgárság kérdését is megoldhatja, ugyanis Igor Matovič a köszönetnyilvánításának végén az állampolgársági törvény módosítására tett ígéretet:

Kapcsolatom Péterrel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel van annyira közvetlen, hogy az olyan nehezebb témákról is bármikor nyíltan tudunk beszélni, mint a kettős állampolgársági törvény, amelyet kezdeményezésemre úgy módosítottunk, hogy egy másik ország állandó lakcímmel rendelkező állampolgárai felvehessék egy másik ország állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot elvesztenék.

A kettős állampolgárságról szóló vita csütörtökön ért újra csúcspontjára, amikor Szijjártó Péter szerdai látogatása után a szlovák külügyminisztérium berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet.