Több mint hetvenezer embert foszthatnak meg az ingyenes egészségügyi ellátástól

Több mint hetvenezer ember taj-száma válhat érvénytelenné február 12-én, mert élesedik a tavaly nyártól hatályos új társadalombiztosítási törvény. Akinek hathavi járuléktartozása van, nem kaphat ingyen egészségügyi ellátást az állami rendszerben - közölte az Infostart.

Ha valakinek nincs munkaviszonya és más jogcímen sem kaphat egészségügyi ellátást, például nem nyugdíjas, diák vagy szociálisan rászorult, úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege egy hónapban 8 ezer forint.

Az úgynevezett jogviszonyellenőrzést 2007 áprilisában vezették be, de egy tavaly júliusban hatályba lépett törvénymódosítás értelmében, aki hathavi tartozást halmoz fel a járulékból, annak érvénytelenné válik a taj-száma, azaz már nem veheti igénybe ingyen az állami egészségügyet. Ez alól csak néhány ellátás számít kivételnek – mondta el az InfoRádióban Radics Zsuzsanna Gabriella közgazdasági szakokleveles jogász. Ilyen kivétel például a mentés vagy a járványügyi intézkedés, de ha valaki érvénytelen taj-számmal veszi igénybe a sürgősségi ellátást, később az árát lehetőség szerint be fogják rajta hajtani. Minden egyéb szolgáltatást abban az esetben fogja megkapni, ha előre kifizeti.

A szakjogász szerint az érvénytelen taj-számok várhatóan az orvosokra tesznek majd újabb terheket. A kérdés ugyanis szerinte az, mikor tekintenek valamit sürgősségnek. Hiszen például egy agyvérzés annak tekinthető, de a kiderítéséhez előbb meg kell vizsgálni a pácienst. „Itt kezdőik az óriási probléma, és az orvosoknak lesz gondjuk, hogy belekezdjenek-e egy vizsgálatba, mert ha nem sürgősségi az eset, nem tudják majd elszámolni a tb felé" – mondta az alapvető gondokról a szakember.

Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel, ha ők a következő fizetési határidő lejártáig, azaz február 12-ig sem rendezik ezt, érvénytelenné válik a taj-számuk. Az adóhatóság értesítette erről az érintetteket, ám várhatóan így is lesz, aki az orvosnál tudja meg, hogy nem kaphat ellátást – mondta Radics Zsuzsanna. Meglátása szerint azokat ugyanis nem értesítik ki, mert ez nem szerepel a törvényben, akiknek korábbról volt tartozásuk.

Az érvénytelen taj-kártyával rendelkezők akkor kaphatnak újra ellátást, ha rendezik az 5 éves elévülési időn belül keletkezett valamennyi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozásukat.