Megvéd-e a védőoltás a COVID-19 betegségtől?

Igen és nem. Ezt pontosítani kell. Az immunrendszerünk védekezik minden kórokozó, így a SARS-CoV-2 ellen is. Az immunrendszer sejtjei harcolnak közvetlenül vagy közvetve, ellenanyagok termelésével a vírus ellen. A védőoltások nem harcolnak a vírus ellen, hanem az immunrendszert támogatják, segítik hamar felismerni a vírust és gyorsan ellenanyagot termelni ellenük. Így „csírájában” tudja a szervezet elfojtani a fertőzést - írta a Webbetegen megjelent cikkében Dr. Hegedüs György.

Tehát a védőoltás NEM véd meg a COVID-19-től, mert kell egy jó immunrendszer is, de mégis IGEN, mert jelentősen tudja segíteni a védekezést - emelte ki a szakember. Főleg olyan betegeknél fontos a védőoltás, akiknél az immunrendszer és a vírus között nagyobb és elhúzódóbb „harc” túl nagy megterheléssel járna. De ehhez szükséges egy jól működő immunrendszer.

Általában az immunrendszer működésének mértéke korrelál a szervezet egyéb szerveinek működésével. Egy egészséges embernek jobb az immunrendszere, mint egy krónikus betegségben szenvedőnek.

Hogyan lehet az immunrendszert erősíteni?

Először is tisztázni kell, hogy az immunrendszert nem kell erősíteni. Mert megfelelő életmódú, egészséges embernek jól működik. Csak a helytelen életmód miatt gyengítjük a működését. Ezért úgy lenne helyes fogalmazni: az immunrendszer gyengítését kell abbahagyni. Ennek útja: az egészséges életmód.

Az egészséges életmód 5 pilléren áll. Táplálkozás, folyadékbevitel, testmozgás, légzés és pszichés állapot. A legtöbben immunerősítés alatt vitaminszedésre gondolnak. Az étrendkiegészítők a táplálkozás pillérnek is csak egy, de fontos része. De mindegyik pillérnek helyén kell lenni, mert a szervezet a leggyengébb láncszem elven működik. Hiába jó a táplálkozás és sportol, ha nagyon stresszel, szorong – és máris akár jelentősen gyengül az immunrendszere. Már a COVID-19 előtt is leírták, hogy a krónikus stressz csökkenti az immunválaszt védőoltás esetén. (1). A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban több cikk jelent meg ezzel kapcsolatban a bezártság és a társadalmi feszültségek vonatkozásában. Az elmúlt 1 évben az egész világon nagyon megnövekedett a félelem és szorongás. Ez nagyon kedvez a COVID-19 és más fertőzéseknek is.

A WHO a COVID-19 súlyos kimentelére a legnagyobb rizikótényezőnek az elhízást teszi! Amiért lehet tenni. De a rendszeres mozgás főleg az időseknél a fertőzés súlyos kimentelét jelentősen csökkenti. De a kevés folyadékbevitel, illetve a rendszeres alkoholfogyasztás miatt “kiszáradt” szervezet is csökkenti a vér oxigénszállítását és az immunsejtek keringését. A sok ülés, túlsúly, zárt térben való életmód csökkenti a légzőkapacitást és az oxigénellátást. A dohányzás pedig az immunsejtek számát csökkenti.

Dr. Hegedüs György végül megjegyzi: mindenkinek a saját kezébe kell vennie a „sorsát”, ami ebben az esetben az életmódja. Tegye jobbá a szervezete működését, hogy az immunrendszere hatékonyabban védekezhessen. Így a védőoltás is biztosabb és tartósabb hatást fog elérni.