Meghiúsított vesztegetési kísérlet az ukrán-magyar határon

A regionális nyomozó ügyészség kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt nyomoz egy külföldi férfi ellen, aki a gyanú szerint meg akarta vesztegetni a határrendészt.

A megalapozott gyanú szerint egy moldáv állampolgár jogellenesen akarta átlépni Magyarország államhatárát és a korrupciós pénz átadásával azt akarta elérni, hogy ne vonjon szankciót maga után a schengeni övezetben való túltartózkodása.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2021. február 8-án 22 óra körül családjával Ukrajna irányába akarta elhagyni Magyarországot, ezért egy litván honosságú személygépjármű vezetőjeként kilépésre jelentkezett a Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.

Az ellenőrzés során a határrendész megállapította, hogy a férfi a gépjármű hátsó ülésén utazó – három év alatti – gyermekek szállításához nem használt gyermekbiztonsági rendszert, valamint a schengeni övezetben tartózkodás engedélyezett határidejét 40 nappal túllépte.

Miután a határrendész tájékoztatta a férfit, hogy az elkövetett szabálysértések miatt bírságot fog kiszabni, az elkövető a kezelőfülke nyitott ablakához lépett és az útlevélkezelő előtti asztalra tett 250 eurót és közölte, hogy ezt azért adja, hogy a rendőr tekintsen el a bírságolástól és ne utasítsák ki Magyarországról.

A határrendész a felajánlott jogtalan előnyt nem fogadta el.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség lefoglalta a vesztegetési pénzt, elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A nyomozó ügyészség a külföldi férfit a Nyíregyházi Törvényszék elé állítja.