Ki lehet Vlagyimir Putyin utódja?

2020 mozgalmas év volt az orosz politikában és nem feltétlen csak a koronavírus-járvány miatt. Rögtön az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású alkotmányreformot hirdetett, amely következtében elméletben lehetővé vált, hogy akár 2036-ig hatalmon maradjon. Bár Putyin utódlása hivatalosan még nincsen napirenden, több pletyka is kering arról, hogy a következő években szóba kerülhet ez a téma, és egyes vélekedések szerint már meg is kezdődött a hatalom lassú átengedésének folyamata - írja a Portfolio.

Az orosz politikai vezetésen belüli pozícióharcokat mindig is nehéz volt nyomon követni. A szovjet időkben még egy sajátos tudományterület is kialakult kremlinológia néven, amely zárt ajtók mögött elejtett szavakból és gesztusokból próbálta megfejteni a szovjet legfelső körök belső dinamikáját. Ehhez a hagyományhoz nyúlt vissza a Politico elemzésében, amely sorra veszi a lehetséges utódjelölteket.

Mihail Misusztyin, a miniszterelnök

Medvegyev tavaly januári lemondása után az orosz elnök Mihail Misusztyint nevezte ki miniszterelnöknek. Az addig széles körben ismeretlen politikus korábban az orosz adóhivatalt vezette és elsősorban az orosz adórendszer digitalizációja fűződik a nevéhez. Putyinnal egy közös jégkorongozás alkalmával ismerkedett meg, amely sportesemények az utóbbi években az orosz elit kedvenc találkozóhelyévé váltak.

Misusztyin 53 évesen karrierje legjobb időszakában van és jó kapcsolatokat ápol az orosz védelmi erőkkel és a bürokrata réteggel is, főleg az adóhivatal élén eltöltött évek okán. Ebből a szempontból többen magához Putyinhoz hasonlítják.

Hátrányára válhat viszont Misusztyinnak, hogy a miniszterelnöki pozíció Oroszországban (szemben az elnökivel) hagyományosan a fő célpontja kormánypárton belülről, illetve a lakosság részéről érkező kritikáknak.  Elég csak Dmitrij Medvegyevre gondolni, akinek a népszerűsége 64%-ról 37%-ra zuhant nyolc évnyi kormányzás után. 

SOKAN ÚGY VÉLIK, HOGY MISUSZTYINT CSAK PRAKTIKUS MEGFONTOLÁSBÓL NEVEZTÉK KI MINISZTERELNÖKNEK, HOGY AZ ÚJONNAN PUTYIN HELYETTESÉVÉ KINEVEZETT MEDVEGYEV VISSZATÉRHESSEN AZ ELNÖKI SZÉKBE.

Persze felmerülhet Medvegyev neve is, mint lehetséges Putyin-utód, de rendkívül alacsony népszerűsége miatt ez kevésbé valószínű. 

Szergej Szobjanyin, a polgármester

Sokak szerint Moszkva jelenlegi polgármestere, a 61 éves Szergej Szobjanyin is az esélyesek között van. A tyumenyi terület volt kormányzóját sokan az ország egyik legbefolyásosabb politikusának tarják és korábban fontos kormányzati pozíciókat töltött be Putyin alatt is.

Mellette szól, hogy az orosz régiók közül messze a moszkvai rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel, illetve az, hogy polgármestersége alatt számos látványos beruházást hajtottak végre a városban. Népszerű politikusnak számít Moszkván kívül is és élvezi Putyin bizalmát.  Fontos kérdés lesz viszont elnökké választása esetén, hogy ha követi a putyini irányvonalat, a Kremlnek egy hasonló gondolkozású polgármestert kellene találnia a főváros élére, ahol egyre erősebbek a rendszerellenes hangok.

Szergej Sojgu, a védelmi miniszer

Az egyetlen politikus, aki Putyinhoz közeli népszerűségi mutatókat tud felmutatni, az Szergej Sojgu védelmi miniszter. Sojgu szerény sorból emelkedett fel, mint kommunista pártfunkcionárius az építőiparban. A Szovjetunió összeomlása után pedig segített Moszkva érdekszférájában tartani az elszakadni vágyó kaukázusi régiókat.

Nagy népszerűségre tett szert, amikor felelős miniszterként több természeti katasztrófát és vészhelyzetet kezelt hatékonyan, de a moszkvai terület kormányzója is volt egy rövid ideig. A védelmi miniszteri pozíciót 2012 óta tölti be, nevéhez fűződik többek között az orosz haderő modernizációja.

Sojgu közel áll Putyinhoz, ezt bizonyítja, hogy rendszeresen nyaralnak együtt. Meglepő módon azonban pont a népszerűsége és befolyása dolgozhat ellene, mivel kevés garancia van arra, hogy a hatalomátadásig lojális maradjon Putyin felé, ugyanis túl önjárónak tartják.

Az állami bürokraták

Természetesen az is lehet, hogy Putyin elődjéhez hasonlóan az állami bürokraták közül választ utódot magának. Az esélyesek között emlegetik Andrej Belouszov miniszterelnök-helyettest, aki korábban a Rosznyefty nevű állami olajtársaságot vezette és osztja Putyin külpolitikai nézeteit.

Érdemes még megemlíteni Marat Husznullin miniszterelnök-helyettest, Vlagyimir Megyinszkijt, aki Putyin korábbi, ultrakonzervatív kulturális minisztere volt és Igor Krasznov államügyészt.

A hűséges testőrök

Az utóbbi időben sokaknak feltűnt, hogy Putyin volt testőrségének több tagját nevezte ki kormányzónak, amelynek hatására többen kezdték találgatni, hogy vajon közöttük van-e a kijelölt utód.

Az esélyesek között van Alekszej Gyumin, Dmitrij Mironov, Szergei Morozov és Jevgenyij Zinyicsev. Mind a négyükben közös, hogy feltétlenül hűségesek Putyinhoz. Erősen kétséges viszont, hogy alkalmasak-e a feladatra, mivel Morozov és Zinyicsev is lemondtak kormányzói pozíciójukról, csupán pár hónappal kinevezésük után.