Két unokája halálát okozta a piroson áthajtó nagymama

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy kecskeméti nő ellen, akik 2020 februárjában Kecskeméten a két lányunokáját autóval szállította és a piros jelzés ellenére ráhajtott egy vasúti átjáróra, ezért összeütközött az érkező vonattal, ami miatt a két gyermek a helyszínen meghalt - olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint a vádlott 2020. február 16-án, reggel, Kecskemét-Katonatelepen vezetett egy személyautót, amivel a 8 és 11 éves unokáit szállította. A látási viszonyok jók voltak, a nő 20-25 km/h sebességgel hajtott.

Haladása során a vádlott egy fénysorompóval biztosított vasúti átjáróhoz ért. Itt annak ellenére nem állt meg, hogy a fénysorompó legalább 40 másodperce villogó piros jelzést adott, valamint jobbról egy vonat közlekedett. A vádlott ráhajtott az átjáróra, ami miatt az érkező vonat a gyorsfékezése ellenére 120 km/h sebességgel a személygépkocsi jobb oldali középső-hátsó részének ütközött.

Az ütközés ereje miatt a személyautó kettétört, és a személygépkocsiban hátul utazó két gyermek kiesett az autóból és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen meghaltak. A vádlott a baleset miatt 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint a vasúti átjáró előtt a közúti jelzőtáblánál meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közlekedik, illetve ha a fénysorompó villogó piros jelzést ad. A vádlott a cselekményével a vonaton utazók életét, testi épségét is veszélyeztette.

A szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségén kívül közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel is vádolja. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.