Jobbik: meddig szennyezi még Magyarország folyóit Románia vagy Ukrajna?

Többek között a folyószennyezésről is kérdeztek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában.

Nunkovics Tibor (Jobbik) a Tisza szennyezéséről szólva azt mondta: évek óta visszatérő jelenség, hogy Romániából, Ukrajnából az illegálisan lerakott szemetet áthozza az áradás. Bár nemzetközi szerződések szabályozzák a folyószennyezést, a magyar állampolgároknak mégis milliárdos kiadást jelent a folyótisztítás.

"Mikor lesz már ennek vége? A külügy milyen lépéseket kíván tenni, hogy véget érjen az évek óta tartó tendencia?" - kérdezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy felelt: Magyarország figyel arra, hogy az országot elhagyó folyók ne legyenek szennyezettek.

Ukrajnában és Romániában azonban szabályozási hiányosságok és a szabályok be nem tartása is akadályozza ezt, ezért Magyarország mindkét országgal miniszteri szintű kapcsolatot vett fel, segítséget kínálva akár ahhoz is, hogy a probléma rendezéséhez uniós forrást is felhasználhassanak.

A miniszter arról biztosította a képviselőt, hogy a kérdést hangsúlyosan napirenden tartja Magyarország. Hangsúlyozta: az új román kormány szakminisztere azt ígérte: a leghatározottabban lép fel, hogy a nehézfémszennyezéshez hasonlóa jövőben ne érje el Magyarországot.

(MTI)