Járványkezelés osztrák módra: megnövelik a családtámogatásra szánt összegeket

A koronavírus-járvány negatív szociális hatásainak ellensúlyozása érdekében Ausztriában megnövelik a családtámogatásra szánt összegeket - jelentette be Susanne Raab ifjúsági és családügyi miniszter szerdán Rudolf Anschober szociális és egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Raab kiemelte, hogy a pandémia sok család életében egzisztenciális gondokat okozott, vagy okoz jelenleg is, ezért 50 millió euróval megemelték az úgynevezett "vészhelyzeti alapokat". Támogatást ebből a forrásból elsősorban azok a gyermekes családok igényelhetnek, amelyekben az egyik vagy másik szülő a koronavírus-járvány, illetve az ezzel járó gazdasági válság következtében vesztette el a munkáját, vagy rövidített munkaidőben kényszerül dolgozni. Az igények bejelentési határidejét június 30-ig meghosszabbították. Ezen túlmenően azoknak, akiknek 2020 márciusa és 2021 februárja között járt le a családi pótlékra való jogosultsága, de a pótlékot továbbra is folyósították nekik, nem kell a visszafizetéstől tartaniuk, a kormány ezúttal eltekint a jogosultság felülvizsgálatától.

Anschober pedig bejelentette, hogy további 26 millió eurót bocsátanak rendelkezésre a különösen rászoruló gyermekes családoknak, akik önhibájukon kívül kerültek a szegénység küszöbére. Ez a támogatás is arra hivatott, "hogy megakadályozzák, illetve megelőzzék a súlyos szociális válságot" - tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter szólt arról is, hogy az oltásoknak köszönhetően hamarosan enyhítenek az idősotthonok látogatási szabályain, miszerint - a maszkviselés és a kötelező negatív teszt mellett - már két személy - a korábbi eggyel szemben - együttesen és egy időben is látogathatja ezentúl hozzátartozóját.

Arra az újságíró kérdésre, hogy előnyt élveznek-e majd a beoltottak a tervezett lazítások és enyhítések során, Anschober így válaszolt: "Az létfontosságú, hogy megalkossunk egy stratégiát, hogyan tudunk, hogyan kell és lehet majd a jövőben együtt élnünk a vírussal, továbbá, hogy miként tudunk visszatérni - legalább viszonylagosan - a normál életünkhöz. Ennek részét jelenthetik a vírussal szemben védettséget szerzett egyének lehetséges többletjogai, amit májusig ki fogunk dolgozni."

(MTI)