Jakab: ne provokálják a magyar embereket tovább, mert éhséglázadás lesz belőle

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetről, a családok támogatásáról, valamint a válságkezelésről is szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés hétfői ülésén.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője úgy értékelt: Magyarország "piszok nehéz" helyzetben van, egyre többen veszítik el a megélhetésüket, csőd szélén a vendéglátóipar, az egészségügy kimerült, az emberek pedig egyre ingerültebbek, várják, hogy az állam segítsen rajtuk, azért a "temérdek adóért" cserébe, amit befizettek.

Bírálta, hogy a kormány ebben helyzetben milliós jutalmakat adott az államtitkároknak.    

Azt szorgalmazta: nyitni kell, ha fokozatosan is, mert "különben végleg bezárhatunk". "Nagyotmondásból nem lehet kenyeret venni, adják vissza a magyarok munkáját, adják vissza az emberek pénzét, adják vissza az emberek életét" - fogalmazott.

Arra szólította fel a kormányt, hogy "ne szórakozzanak, nem konzultálgassanak", hanem fizessék ki a bajba jutott emberek bérének 80 százalékát, emeljék meg az álláskeresési járadékot, tegyék adómentessé minimálbért, adják vissza az ellenzéki önkormányzatok pénzét, és fejezzék be a lopást, ne provokálják a magyar embereket tovább, mert éhséglázadás lesz belőle.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára arra figyelmeztette a képviselőt, hogy a düh tudja a leginkább háttérbe szorítani a józan döntési képességet. Úgy értékelt: a Jobbik beállt abba a baloldali összefogásba, amelynek pártjai kormányon csúfosan megbuktak válságkezelésből, és nyomort hoztak azoknak az egyszerű dolgozóknak, akiknek a nevében most a Jakab Péter beszélt.

Számon kérte az ellenzéken, hogy nem szavazták meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény, és a hitelmoratórium bevezetését sem. Micsoda felelőtlenség ez - kommentálta a döntést, szintén felelőtlennek nevezve, hogy a jobbikos politikus bár nyitást akar, de az oltás ellen kampányol.

Z. Kárpát Dániel panelfelújítási program elindítását sürgette. Szerinte a családi otthonteremtési kedvezményt inkább a jobb keresetűek tudják igénybe venni, az egymillió panelben élőről azonban megfeledkezett a kormány. Hozzátette: a megspórolt energia költsége lehet az, amit a lakó - csak papíron - beletenne a nyílászárócserébe, a szigetelésbe, a beruházási költséget a költségvetés finanszírozhatná előre.

Az ellenzéki politikus "vérbolsevik stílusnak" nevezte, hogy a Fidesz-KDNP-s parlamenti többség már arra sem hajlandó, hogy az ellenzéki interpellációkat meghallgassa és arról valamikor "sötétben, este" szavaznak majd.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a járványhelyzettel indokolta az interpellációról történő későbbi szavazást. Furcsának találta, hogy a képviselő bolsevikozik, mert szerinte pont a Jobbik szövetségesei azok, amelyek kormányzásuk alatt minden támogatást elvettek a magyar családoktól. Hozzátette: a baloldali kormányok megszüntették a családi otthonteremtési programot és devizahitelezésbe lökték a magyar családokat.

Szerinte a polgári, nemzeti kormány valódi intézkedéseket tesz a családok lakhatáshoz jutása érdekében. Elmondta, vannak olyan kormányzati programok, amelyeket a képviselő javasol, ráadásul az energiahatékonysági törvények tavalyi módosítása a magyar lakosságnak piaci szereplők bevonásával költséghatékony energiatakarékos beruházásokat fog finanszírozni.

Z. Kárpát Dániel a választ nem fogadta el, az Országgyűlés arról a határozathozatalok között dönt.

(MTI)