Jakab: a kormányfő úgy viselkedik, mint egy afrikai kuruzsló, vagy egy kínai gyógyszerügynök

A miniszterelnök felszólalásával indult hétfőn az Országgyűlés idei első ülése; Orbán Viktor napirend előtt arról beszélt: Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt. A kormány teljesítményét bírálták az ellenzéki frakciók, míg a kormánypártiak elismeréssel szóltak arról hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva.

Orbán Viktor napirend előtt hangsúlyozta, a kabinet november óta nem változtatott a védelmi intézkedéseken, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani. Ahol folyamatosan változtatták a lépéseket, hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám - jegyezte meg.

Rámutatott ugyanakkor: itthon a járványgörbe 10 napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, vélhetően a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és az eddigi szabályok szigorú, következetes betartására.

Elmondta, a kormány az elkövetkező hónapokban három nagy ügyön fog dolgozni: végigviszi a tömeges oltási akciót; a konzultáció után - az emberek véleményét figyelembe véve - fokozatosan, kellő óvatossággal kivezeti a korlátozásokat; és újraindítja a gazdaságot.

Jakab Péter (Jobbik) döntésképtelenséggel vádolta a miniszterelnököt és közölte azt is, frakciója nem fogja támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Úgy látta, a kormányfő nemzeti konzultációval próbálja húzni az időt. Ilyen bohóckodásra nincs idő! - hangoztatta.

Ismertette javaslatait: nem lehet kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, az oltáshoz ezért nem lehet előnyöket sem rendelni, nem fordulhat elő, hogy Magyarországon jogfosztott helyzetbe kerüljenek olyanok, akik nem akarják beoltatni magukat a bizonytalan eredetű kínai vakcinával.

Hozzátette: nem a politikusok, hanem a szakemberek dolga meggyőzni a lakosságot az oltás hasznosságáról. Szerinte a szakemberek azt mondják, lehetőleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltassák be magukat az emberek, mert félő, a magyar szakhatóságok nemcsak a szakmaiságnak, hanem a miniszterelnöknek is meg akarnak felelni. Elmondta, a kormányfő ebben a kérdésben úgy viselkedik, mint egy afrikai kuruzsló, vagy egy kínai gyógyszerügynök. Ez emberkísérlet - mondta.

Úgy látta, a kormány a rendkívüli felhatalmazás ellenére nem kezelte a válságot, mindig másra mutogatott. Ha ennyit tudott elérni, miért kellett a korlátlan hatalom? - firtatta. Úgy folytatta: a kormányfő a Jobbiktól biztos nem fogja megkapni az újabb felhatalmazást, egyszer volt Budán kutyavásár.

Azt mondta, történelmi bűn, hogy a válságos időkben a miniszterelnök nem a népet, hanem saját magát mentette, majd hozzátette: "miniszterelnök úr, készüljön a bukásra!"

Gyurcsány Ferenc (DK) arra biztatott mindenkit, hogy tartsák be a korlátozó intézkedéseket és oltassák be magukat koronavírus ellen. Hozzátette: az csak elővigyázatosság, hogy pártja azt javasolja az embereknek, csak olyan vakcinával oltassák be magukat, amelyet az európai szakügynökség jóváhagyott. Szerinte előbb-utóbb lesz az orosz és a kínai vakcinának is európai engedélye.

Arról is beszélt, hogy az ország régen volt ekkora bizonytalanságban.

Szerinte a kormány a sajátjaira vigyáz, építi a világát, de nagyfokú érzéketlenséggel fordul a világ többi része fele. Elmondta, nincs még egy olyan ország, amely ilyen keveset adott volna bértámogatásra, munkahelymegőrzésre.

Az egyetemfejlesztéseket úgy értékelte, hogy pár embernek, a kuratóriumnak ellenérték nélkül odaadják a nemzeti vagyon egy részét, "meglopják a nemzetet", mert tartanak a felsőoktatás szellemi szabadságától.

Beszélt az ellenzéki összefogásról is és elmondta, a pártok sokszínűek, de mindegyikük szabad, demokratikus Magyarországot akar. Szerinte a következő egy évben sokat hallják majd a nevét, mert minden kérdésre Gyurcsány lesz a válasz. Mi lenne, ha közösen beszélgetnénk az ország problémáiról és önöknek nem az lenne a válaszuk mindenre, hogy Gyurcsány - tette fel a kérdést a kormánypártiaknak.

Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, az elmúlt egy évben az emberek életébe beköltözött a félelem. Szólt az egészségügy, a nyugdíjasok, a családok, az önkormányzatok helyzetéről, valamint a munkanélküliségről. Azt mondta, lehet, hogy a kormányfő nem érti ezeket a problémákat, mert akinek ilyen gazdag családja van, nem kell attól félnie, hogy a hónap közepén nem lesz mit ennie, vagy nem tudja a fűtésszámlát kifizetni.

A legnagyobb hibának azt tartotta, hogy a kormány nem segített a bajba jutott embereknek. Kifejtette: 23 milliárd forint bérpótlékot ítélt meg a kormány, de csak 7 milliárd forintot fizetett ki, ezek nemzetgazdasági szinten nevetséges összegek. Hozzátette: tavaly a Magyar Divat és Design Ügynökség 2,3 milliárd forintot kapott, a dubaji világkiállításra is ment 8,5 milliárd forint.

Sürgette az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítását és összegének megemelését, a teljes táppénz kifizetését a koronavírus fertőzötteknek, és 70 százalékos bérpótlékot is javasolt a bajba jutott ágazatokban.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint nagyon szánalmas képet mutat a kormány tavalyi teljesítménye. Azt a kérdést tette fel többször a kormánypártiaknak, tényleg minden élet számít, vagy csak a sajátjuk. Beszélt arról, hogy nagyon magas a koronavírusban elhunytak száma, kitért arra, hogy harmincéves csúcson van az államadósság és egy Nagykanizsa méretű várossal több munkanélküli van most, mint tavaly januárban.

Hozzátette: tavaly 103 ezer vállalkozás kényszerült befejezni a tevékenységét, továbbá 3 százalékkal emelkedett a nyugdíj, miközben a cukor ára 12, az étolajé 16 százalékkal nőtt.

Szerinte a kormány nem riad vissza semmitől sem lopástól, átveréstől, csalástól. A kormány a gazdaságvédelemre félre tett 3600 milliárd forintból 2500 milliárd forintot saját magára költött - hangoztatta.  Szabó Tímea bírálta a kormánypártokat azért is, mert szerinte azok "elbábozzák" a keresztény-konzervatív értékeket.

Tóth Bertalan (MSZP) közölte, a miniszterelnök a bizalmat és a felelősséget tekintve is megbukott.

Szerinte a kormány már az első hullám idején is bebizonyította, hogy nem minden ember számít, csak a kiváltságosok. Hozzátette: a miniszterelnök arra biztosan nem kapott felhatalmazást, hogy alaptörvénybe foglalja a lopást, hogy tönkre tegye a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, hogy elhallgattassák a Klubrádiót, valamint hogy piti politikai bosszú miatt tönkre tegyék az önkormányzatokat.

Kitért arra, hogy a kormány sokat beszél a munkaalapú társadalomról, de közben segítséget nyújtott Mészáros Lőrinc cégeinek. Mészáros Lőrinc milyen munkát végzett el 18 milliárd forintos támogatásért azon kívül, hogy több száz munkavállalójától megszabadult - firtatta. Úgy összegzett, akiknek segítséget kellett nyújtani, azoknak nem nyújtottak, míg a kormány a saját embereit kitömte.

Az oltások körüli bizalmatlansággal is a miniszterelnököt vádolta. Azt javasolta, a nemzeti konzultáción azt kérdezzék meg az emberektől, hogy a beoltatnák-e magukat az érdemi vizsgálat nélkül, kormányzati utasításra engedélyezett vakcinával.

Simicskó István (KDNP) szerint a kormánypártok szívesen fogadnak kritikát olyanoktól, akik számos válsághelyzetet megoldottak, de a Jobbik egyetlen válságot sem oldott meg, a több baloldali párt pedig egyetlen válságot sem oldott meg sikeresen. A hitelesség kérdésében nem állnak jól - mondta az ellenzéknek.

Közölte, a kormány időben hozta meg a szükséges védelmi intézkedéseket és a vakcinabeszerzéséért is mindent megtett időben, sőt anyagi segítséget is nyújt a bajba jutott ágazatoknak.

Hangsúlyozta, a magyar emberek elé a magyar hatóságok által bevizsgált vakcina kerül.

Kocsis Máté (Fidesz) alaptalan és közönséges hazugságnak tartotta azt az ellenzéki állítását, hogy a kormány nem tesz semmit a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságban. Szerinte az ellenzéknek semmi sem drága, emberéletek árán akarja térdre kényszeríteni a kormányt, hogy politikai hasznuk legyen belőle. Ez a szemkilövetéstől nincs olyan messze - jegyezte meg.

Felsorolta az elmúlt időszak intézkedéseit, a bértámogatást, az otthonteremtési támogatásokat, az orvosbéremelést, a hitelmoratóriumot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését és az szja-mentességet 25 éves életkor alatt.

Beszélt arról, hogy Gyurcsány Ferenc (DK) az egyetlen, akinek erkölcsről semmilyen mondandója nem lehet a magyaroknak. Nekünk az esne jól, ha ön eltűnne a magyar közéletből - mondta. Hozzátette: a szemkilövető, hazug jelzőket nem kitalálták, ezek megtörtént dolgok. Hazudott és rátámadt a saját népére - fogalmazott.

A kormánypárti politikus szerint az ellenzék a hazugság és a gyűlölködés nyelvezetén szól húsz éve.

Kétszínűnek is nevezte az ellenzéket, mert volt, hogy hiányolta a lélegeztetőgépeket, majd sokallta a beszerzetteket. Hozzátette: az ellenzék folyamatosan bizonytalanságot kelt az oltással kapcsolatban, közben két ellenzéki polgármester beoltatja magát.

Pontos információkat követel az ellenzék, miközben álhíreket terjeszt rendszeresen - sorolta kifogásait.

A kormányfő hibának nevezte, hogyha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangulatot gerjeszt. Az oltás életet ment, ez az egyetlen esélyünk, ezért az elhangzottak nem elfogadhatók, azt visszautasítják - jelentette ki. Azt kérte, hagyják abba az oltásellenes agitációt.

Sértőnek érezte sokmillió honfitársa számára, és visszautasította, hogy a nemzeti konzultációt bohóckodásnak minősítette az ellenzéki párt. Értékelése szerint azokat minősítette a Jobbik bohócnak, akik rész vesznek a nemzeti konzultációban, ami több millió ember - mondta.

Arról, hogy európai engedély kell-e vagy sem, a Magyarországon forgalomba hozott gyógyszerekhez, a vakcinától függetlenül, azt mondta: tudja, vannak, akik azt gondolják, hogy Európa egy magasabb minőséget képvisel, mint Magyarország, akik jobban bíznak, másokban, mint a saját fajtájukban, akik azt gondolják, ami tőlünk nyugatra van, az jó, ami nálunk van, az meg parlagi. Tudom, hogy önök azt gondolják, a magyar hatóságok nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék a munkájukat, de semmiképpen nem alkalmasak úgy, mint a brüsszeliek - fogalmazott. Szerinte ugyanakkor nem vírus idején kell a Washington és Brüsszel iránti feltétlen politikai elkötelezettségüket bizonygatni a nem Európából vagy nyugatról származó vakcinákkal szemben. Ezt ne tegyék, ez rossz dolog - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a magyar orvosok, a magyar kutatók, járványügyi szakemberek tudását, felkészültségét eleve gyengébbnek tekinteni, mint a brüsszeliekét, a nemzeti oldalhoz tartozók számára sértő és elfogadhatatlan.

Minden élet számít Magyarországon, és a magyarok mellett az itt élő külföldiekért is mindent meg fognak tenni - jelezte.

A beruházástámogatások odaítélését érintő kritikákról szólva megismételte az általa korábban már elmondottakat: "az önök vörös bárói, tőkés csoportjai is kapnak" támogatást, ha gazdaságilag értelmes programokkal állnak elő. Gazdaságpolitikát nem lehet pártpolitikai alapon csinálni, azt munkahelyteremtési alapon lehet megvalósítani, ezért mindenkit támogatni kell nézeteitől függetlenül - mutatott rá.

Az MSZP frakcióvezetőjének azt mondta, nincs 1,5 milliós részmunkaidőben dolgozó. Jelenleg, ahogy 2019 decemberében, most is 4,5 millióan dolgoznak. Ezek közül 231 ezer a részmunkaidős, 2019 végén 229 ezer volt - ismertette.

Orbán Viktor nem tartotta ízlésesnek a halálozási arányokról elhangzott megközelítést. Miután az ellenzék nem bízik a magyar adatszolgáltatásban, és biztosan megvannak a "saját rossz tapasztalataik", az Eurostat adatait idézve kifejtette: Magyarországon az elmúlt 5 év átlagában a halálozási többlet 9 százalék volt, míg Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában 10-15 százalék, 15 százalék feletti Spanyolországban és Belgiumban.

A gazdaság-újraindítási tervről jelezte: az Eurostat adatai szerint a magyar nemzeti össztermék tavaly 5,2 százalékkal csökkent, 10 százalék feletti volt a visszaesése Spanyolországnak, Görögországnak, és 7 százalék feletti Franciaországban és Ausztriában. Ehhez képest a magyar teljesítmény megsüvegelendő. A munkanélküliségről szólva Szabó Tímeának (Párbeszéd) azt mondta: különböző statisztikai metszetű kimutatásokat egymásra vetíteni szamársághoz vezet. Megjegyezte: csökken a GDP 5,2 százalékkal és a munkából élők száma, annyi, mint a válság előtt volt, ez egy fantasztikus teljesítmény a vállalkozók és a munkaadók részéről. Kitért arra is, hogy az ellenzék segélyt akar adni, míg a keresztény, nemzeti és demokrata oldal elképzelése, hogy a munkahelyek támogatását kell előtérbe helyezni - rögzítette.

Az államadósságot tekintve Magyarország messze az unió 95 százalékot meghaladó átlaga alatt van, nálunk most 82 százalék. Eközben Görögországban 207 százalék, Olaszországban 160 százalék, Spanyolországban 120 százalék.

Kitért arra is, hogy "amivel meg fogják nyerni a 2021-22 es évet, az az, hogy a beruházás nemzeti összetermék arányos szintje 27 százalék felett maradt. Meglepődne, ha ez nem lenne az első háromban, de talán az első helyen van az unióban - mondta.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékról szólva elmondta: 80 ezren kaptak február 12-én jelzést arról, hogy nem fizetnek járulékot, és ezért nem vehetnek igénybe szolgáltatást. Ezek fele nincs jelen a munkaerőpiacon, vagyis külföldön dolgozik, 11 százalék semmilyen aktivitást nem mutatott, 13 százalék anyagi helyzetének megítélése bizonytalan, 7 százalék pedig súlyos szociális helyzetű.  

Ezen utóbbi csoportoknak megnyitották a külön eljárás lehetőségét, kérhetik a tartozás elengedését, átütemezését, és a jövőben kaphatnak kedvezményeket - jelezte.

Arra a felvetésre, hogy kivéreztetnék az önkormányzatokat, elmondta: Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt. Szavai szerint kevés olyan önkormányzat van, aki ne cserélne. Kitért arra is, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka - 3000 milliárd forint - került a fővároshoz. Ez a kivéreztetés kedves barátaim? - tette fel a kérdést. Megjegyezte: eközben a baranyai térségbe 6 százalék, a szabolcsiba 12 százalék, a borsodiba 8 százalék jutott.

Megjegyezte: "gyurcsányozásban" csak másodikok tudnak lenni, a legjobb a Jobbik. Idézte a párt alapító nyilatkozatát, Jakab Péter korábbi, Gyurcsány Ferencet kritizáló nyilatkozatait, és gratulációját fejezte ki. Most úgy áll a helyzet, mintha a Jobbik védené az uniót a polgári-nemzeti-keresztény táborral szemben. Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is idézte, majd úgy zárta reagálását: "látjuk van tovább, de lejjebb barátaim, az nincsen".

(MTI)