Ismét célkeresztben a kettős állampolgárok Ukrajnában

Az ukrajnai kettős állampolgárság kérdését is vizsgálta pénteki ülésén a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO), a testület utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki törvénytervezetet a kettős állampolgárság kiszűrésére – közölte Olekszij Danilov, az RNBO titkára a tanácskozás utáni sajtótájékoztatóján.

Danilov elmondta, hogy a kettős állampolgárság kérdése bizonyos kihívásokat jelent, ezért az RNBO utasította a kormányt, két hónapon belül dolgozzon ki és terjesszen elő törvénytervezetet a kettős állampolgár személyekkel kapcsolatban. Szerinte az ukrán hatóságoknak tudniuk kell, nem kettős állampolgárok-e az állami tisztségekre pályázók. A törvény lehetővé teszi annak kiderítését, hogy van-e az ukrán állampolgároknak még valamilyen más állampolgárságuk.

Az RNBO-titkár kifejtette: ha valaki parlamenti képviselő, miniszter szeretne lenni, vagy a helyhatalmi szervekben szeretne dolgozni, akkor tudni kell róla, hogy Ukrajna állampolgára-e. Ha van még egy állampolgársága, akkor arról le kell mondania – hangoztatta. Megjegyezte, hogy Ukrajnában létre kell hozni egy különleges szervet, amely a kettős állampolgárság kérdését fogja ellenőrizni többszintű igazolási rendszer mellett - tudatta a Kárpát.in.ua.

A hivatalban lévő képviselőknek és állami tisztségviselőknek le kell mondaniuk a többi állampolgárságukról, ha nem akarnak kellemetlenségeket maguknak – jelentette ki Olekszij Danilov.

Danilov jelezte, az RNBO begyűjti az információkat a hivatalban lévő tisztségviselőkről, hogy van-e más állampolgárságuk - írta a Kárpát.in.ua. „Azokkal az urakkal kapcsolatban, akik választott vagy más tisztségeket töltenek be és kettős vagy többes állampolgársággal rendelkeznek, az RNBO apparátusában megfelelő munka folyik. Azt tanácsolnám nekik, hogy mondjanak le a másik állampolgárságukról, ha rendelkeznek ilyennel, hogy megóvják magukat a kellemetlenségektől” – hangsúlyozta Olekszij Danilov.