Ebben az esetben lesz Karácsony Gergely miniszterelnökjelölt

Sokszor kritizáljuk a kormányt és sokat panaszkodunk, de cselekedni is kell – ezt Karácsony Gergely főpolgármester mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Karácsony beszélt a Lánchíd felújításáról és arról is, lesz-e miniszterelnök-jelölt 2022-ben.

Karácsony Gergely elmondta: a főváros nem tud oltóanyaghoz jutni, a kormány igen. de a szervezési, logisztikai kapacitás, ami a tömeges oltakozáshoz kell, óriási. Szeretnének ebben segíteni – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint az egészségügyi intézmények önmagukban kevesek lehetnek a tömeges oltakozás lebonyolításához.

Felhívta a figyelmet, hogy az egészségügynek három feladatot kell egyszerre ellátnia: a napi egészségügyi ellátási feladatokat, miközben növekszik a fertőzések száma, és emellett kell oltani.

Nemzetközi nagyvárosi példák alapján a főváros javaslatában az szerepel, nagy intézményeket nyitnának meg, többek között sportstadionokat, ahogy például Londonban, ahol oltakozással egybekötött koncerteket szerveznek. A kormány szerint viszont az intézményrendszer néhány plusz oltóponttal elbírja a terhelést – tette hozzá Karácsony Gergely, aki szerint a kormány terveihez képest 10 plusz oltópontot javasol a főváros.

A főpolgármester elárulta azt is, hogy a fővárosi cégek munkatársait a munkahelyükön javasolják beoltani.

Karácsony Gergely elmondta: a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiséggel nagyon nehéz számolni, mivel a gyógyszergyártó cégek túlvállalták magukat. Nem akar zsigeri ellenzéki álláspontot képviselni ebben a kérdésben – tette hozzá a főpolgármester, aki szerint március-áprilisra lesz annyi vakcina, hogy szükség legyen az oltópontokra. Onnantól kezdve, hogy a kormány jelzi ez irányú igényét, 10 nap alatt tud felállni a rendszer – hangzott el. Karácsony Gergely azt is elárulta, hogy a Miniszterelnökséggel folytatott tárgyaláson még nem jelezték, hogy lenne igény az oltópontokra.

Ami a Lánchíd felújításával kapcsolatos vitát illeti, a főpolgármester azt mondta: a kormány mindenről vitázni akar, ami a fővárosban történik. Karácsony furcsállotta, hogy miközben az atlétikai stadion 100 milliárddal több, mint tervezték, azon nem rugózik a kormány.

A főváros pénzügyi helyzete miatt a Lánchíd felújítását végül az Alagút nélkül tudják megkezdeni, ez 8 milliárddal olcsóbb lehet, mint az előző körben, de a Lánchíd 30 év után végre fel lesz újítva. Várják a többször megígért kormányzati hozzájárulást ehhez, ami 6 milliárd forint, nagyjából a beruházás áfatartalma.

Saját esetleges miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban Karácsony a következőket mondta: sok a nyitott kérdés, de ő csak akkor lesz miniszterelnökjelölt, ha lesz előválasztás. Ha valamilyen okból nem lesz előválasztás, akkor viszont biztos hogy nem.