Brutális karanténszigort terveznek Szlovákiában

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter szerint a jelenlegi intézkedések nem elegendőek, szigorodhat a lockdown. Elképzelhető, hogy sms-ben kell majd engedélyt kérni a lakásunk elhagyására.

Krajčí szerint a problémát az okozza, hogy folyamatosan emelkedik a kórházakban ápoltak száma, és nem tudni, hogy az egészségügy meddig bírja még.

Jelenleg 3653 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. „Az intézkedések ellenére nagyon komoly a helyzet. Meglátjuk, milyen hatása lesz a legutóbbi teszteléseknek” - mondta Krajčí. A járványügyi bizottsággal kedden (február 2.) vitatja meg a teendőket, téma lesz a Covid-automata is.

De hogyan lehetne szigorítani a mostani lockdownt? Krajčí szerint pl. úgy, hogy ha valaki el akarja hagyni a lakását, előtte sms-ben kell eggedélyt kérnie egy központból. Annak jóvá kell hagynia az indokot, de a lakást így is csak egy bizonyos időre lehetne elhagyni. Az sms-eket a rendőrség ellenőrizné - tudatta az Új Szó.

Az ötlet Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint is reális, szerinte pl. Görögországban bevált ez a módszer.

Kedden ül össze a pandémiás tanács, hogy az új intézkedésekről tárgyaljanak. Krajčí tájékoztatni akarja a kormányt a vírus gyorsabban terjedő brit változatával kapcsolatos adatokról is, feltételezése szerint ez a variáns súlyosbítja a helyzetet Szlovákiában. Már utasította a Közegészségügyi Hivatalt, hogy a PCR-tesztek alapján állapítsa meg, mennyire terjedt el az országban a brit variáns.

Krajčí azt is leszögezte, február 8-tól a Codiv-automata alapján az egész ország a „fekete zónába” tartozna, mindent le kellene zárni, csak a létfontosságú infrastruktúra működhetne. Azt is hangsúlyozta, sosem támogatta az egész gazdaság leállítását. „A termelést persze nagyon egyszerű leállítani, de a következmények rendkívüliek az ország gazdaságára nézve” - tette hozzá.

Az SaS és a Za Ľudí nem támogatja Krajčí sms-es ötletét. Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője azt nyiltakozta, hogy most hallott először erről, ráadásul ez súlyos beavatkozás lenne az emberek magánéletébe.

"Nem tudom elképzelni." - mondta Krajčí ötletéről.

Remišová szerint egy ilyen drasztikus intézkedés előtt még több lehetőségünk is lenne. 

Jana Bittó Cigániková szintén a médiából értesült az új tervről. Egyelőre nem tud részleteket, de technikailag kivitelezhetetlennek tartja az sms-ek küldözgetését.