Vona szerint "a Gyurcsány-éra nem ellenfele az Orbán-korszaknak, hanem teremtő oka."

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke közösségi oldalán osztott meg pár gondolat a kormányváltás szükségéről.

Szerinte bár Magyarországon a kormány- és rendszerváltásra is szükség van, egyelőre az ellenzéki összefogás saját teljesítménye alapján nem lesz képes erre. "Nem az erősek szövetsége állt össze, hanem a meggyengültek kapaszkodtak egymásba. (Talán kivétel a DK, amely egyedül várja kirobbanó formában a választást.)" - írta bejegyzésében a mostanság vloggerként tevékenykedő korábbi pártelnök. Hozzáteszi viszont:"ahogy Budapesten betolta az ellenzéki kampányt Borkai Zsolt ügye, úgy még egy-két Szájer-féle botrány, és jöhet az O1G-kormány."

Ha mégis nyerne az ellenzék, szerinte akkor sem lesz rendszerváltás: egyrészt matematikailag nem valószínű a kétharmad, másrészt ha mégiscsak meglenne, az ellenzék összetétele miatt nem lenne valódi rendszerváltozás, csupán visszatérés a 2010 előtti rendszerhez, ami alkotmányos értelemben jobb, de morálisan éppen az a rendszer vezetett a kormányváltáshoz. 

Vona Gábor bejegyzésében úgy fogalmazott: "a Gyurcsány-éra nem ellenfele az Orbán-korszaknak, hanem teremtő oka."

A Jobbik egykori vezére úgy véli, rendszerváltás abban az esetben lehet, ha a társadalmi mentalitás is megváltozik. "Nem elég Orbán Viktort és NER-t lecserélni, hanem azt kell lecserélni, megváltoztatni, ami az egészet létrehozta." - emelte ki.

Arról, hogy szerinte mi hozta létre a NER-t a következőket írta: "Mi hoztuk létre mindannyian, azok is, akik gyűlölik. A magyar társadalom uralkodó mentalitása: a törzsi gondolkodás, az ebből következő és folyamatos hideg polgárháború, valamint az oldalak közötti hidak hiánya. Ha a NER-t le akarjuk váltani, akkor előbb ezen kell változtatni. És ha ezen változtatunk, akkor lesz majd igazi kormányváltás és valódi rendszerváltás."

Végezetül azt tanácsolja: érdemes a változást magunkon kezdeni. "Meg tudom-e érteni a másik oldalon állók érveit, sérelmeit, céljait? Ha nem, akkor bennem van a hiba, nem bennük." - zárta a sorokat Vona Gábor.