Virológus az orosz vakcináról

Duda Ernő virológus az orosz vakcinával kapcsolatban azt mondta: erről az oltóanyagról viszonylag sokat lehet tudni, ez az egyik legkorszerűbb vakcina, nagyon hasonlít például az AstraZeneca oltóanyagára. Sőt, azt is kijelentette, hogy ha ezzel az orosz vakcinával kellene beoltatnia magát, nem lenne kifogása.

A tudós az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt: Kínában nagy fejlődés ment végbe az élettudományok terén, az ottani kutatók a világszínvonalat képviselik, az a vakcina azonban, amelyről a kormány beszél, potenciális veszélyeket rejthet.

Duda Ernő elmondta, hogy sok olyan vakcina létezik, amelyek inaktivált kórokozókat tartalmaznak, de a koronavírus egy kivételesen gonosz ellenfél - mint fogalmazott, egyelőre nincs meggyőződve róla, hogy a vírus az inaktivitástól elveszti képességét arra, hogy gondot okozzon, kis esély van rá, hogy autoimmun folyamatokat indít el a beoltott személy szervezetében.

Arra a kérdésre, hogy Kínában miért éppen a 60 éven felülieket nem oltják ezzel a vakcinával - holott korábban a kormányzat utalt rá, hogy a kínai vakcina elegendő lenne itthon az idősek oltására - Duda Ernő azt mondta: Kínában más a hozzáállás, ott azt szorgalmazzák, hogy a legveszélyeztetettebb korosztáyl tagjai, vagyis az idősek maradjanak otthon, és inkább azok kapnak a vakcinákból, akik dolgoznak, ezzel is segítve a gazadságot.

Az orosz vakcinával kapcsolatban a virológus azt mondta: erről az oltóanyagról viszonylag sokat lehet tudni, ez az egyik legkorszerűbb vakcina, nagyon hasonlít például az AstraZeneca oltóanyagára. Sőt, annyi újdonság is van benne, hogy nem ugyanazt a vektort használják az első és a második oltás alkalmával, hanem két különbözőt. A vektor, ahogy fogalmazott, "kiherélt adenovírus", ami egyébként is ártalmatlan, de a gyártás során ezt további folyamatokkal biztosítják. Ez hordozza azt a genetikai információt, ami beindítja az ember szervezetében a védelmet.

Duda Ernő úgy fogalmazott: csak az a "gondja", hogy az Európai Unió már lekötött számunkra 20 millió vakcinát, nincs meggyőződve róla, hogy további egymillióra lenne szükség. Ugyanakkor kijelentette: ha ezzel az orosz vakcinával kellene beoltatnia magát, nem lenne kifogása.