Varju László: "hazánkat legyőzte az államadósság, Magyarországot leigázták"

A Demokratikus Koalíció felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy magyarázza meg, miért magasabb az államadósság a 2010-es szintnél.

Varju László, a DK alelnöke hétfői, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az államadósság összege "lassan kétszer akkora", mint 2010-ben volt. GDP-arányosan is rosszabb a helyzet, mert akkor 80,2 százalék volt az államadósság, jelenleg pedig 81,2 százalék - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, a miniszterelnök 2011-ben még arról beszélt, hogy az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet "ha nem győznek le, akkor az ellenség győz le minket". Hozzátette, a kormányfő akkor azt is mondta, hogy egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal.

A DK alelnöke közölte: ezek szerint "hazánkat legyőzte az államadósság, Magyarországot leigázták".

A képviselő szavai szerint felháborító és szégyenletes, hogy a kormány "lopás és pár luxusberuházás kedvéért" hosszú évekre eladósította az országot. Válságkezelés, érdemi munkahelyvédelem és széles körben igénybe vehető állami bérpótlás nincs, helyettük van stadionépítés, vadászati világkiállítás és Budapest-Belgrád vasútvonal - jelentette ki Varju László.

(MTI)