Semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltást Magyarországon

Semmi akadálya, hogy kötelezővé tegyék itthon a koronavírus elleni oltást – mondta el a Szabad Európának adott interjújában a Magyar Orvosi Kamara titkára. Dr. Nagy Marcell szerint kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, mert az oltás össztársadalmi érdek.

"Engem már beoltottak" – felelte arra a kérdésre válaszolva, neki, egészségügyi szakemberként vannak-e fenntartásai a vakcinával szemben. Mint mondja, minden lehetőség megvan rá, hogy az oltást kötelezővé tegyék, ennek elrendelése az országos tisztifőorvos hatásköre Magyarországon.

Abban sincs semmi rendkívüli, ha egy munkáltató így dönt. Most is vannak munkakörhöz kötött védőoltások. Ha például valaki ma Magyarországon vadőr akar lenni, be kell oltatnia magát veszettség ellen, és senki sem dolgozhat az egészségügyben, aki nincs beoltva Hepatitis B ellen - mondta a szakember.

Találunk példát erre az utazási medicinában is, vannak országok, ahová csak bizonyos oltások beadása után lehet beutazni, a sárgaláz elleni oltás például tipikusan ilyen. Ha valaki felkeresi a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapját, részletes listát talál azokról az országokról, ahol ez kötelező - hívta fel a figyelmet.

Bizonyos oltásokat kötelezővé tenni tehát egyáltalán nem ritkaságszámba menő dolog. Egyes csoportok oltását kötelezővé tenni sem az, ha például egy településen felüti a fejét a tífusz, mindenkit beoltanak – mondja a MOK titkára:

"Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján". - tette hozzá.

Mint mondja, ebbe az irányba mutat például a Semmelweis Egyetem döntése is: az alkalmazottak vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat.

Az, hogy az oltást országosan mindenki számára kötelezővé tegyék, ugyanakkor nem pusztán egészségügyi kérdés, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – a társadalom minden szeletére hat, éppen úgy, ahogyan maga a járványügyi védekezés általánosságban - emelte ki.

Magyarország egyébként világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően. A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben kiad egy rendkívül részletes oltási módszertani levelet, amelyben életkorra, vakcinára lebontva leírják, abban az évben kiket, hogyan, mivel kell beoltani.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”