Párbeszéd: Üres az államkasza

A koronavírus-járvány alatt a kormánynak sem az emberek egészségét nem sikerült kellő mértékben megvédenie, sem a munkahelyeket - jelentette ki a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Burány Sándor szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kabinet már több, mint 3600 milliárd forintot költött el gazdaságvédelem címén. Sajtóhírekre hivatkozva úgy fogalmazott: az adatnak az a szépséghibája, hogy a szűken vett gazdaságvédelemre ennek az összegnek mindössze valamivel több, mint tíz százalékát fordították, de ha "nagyon megengedőek vagyunk", ez az arány akkor sem haladja meg a 25 százalékot.

A kormány válságkezelés címén kétmilliárd forintot költött vadászati kiállításra, az egyik minisztérium igazgatási feladatokra mintegy 3,6 milliárd forintot vett ki a Gazdaságvédelmi Alapból, 82 milliárd fordítottak a Budapest-Belgrád vasútvonalra, a Nemzeti Ménesbirtoknak 8,5 milliárd jutott, illetve ide tartoznak azok a honvédségi beruházások is, amelyek összesítve mintegy 47 milliárd forintra rúgnak - sorolta a politikus.

A képviselő egészen elképesztő kiadásnak nevezte, hogy az alapból majdnem 18 milliárd forintot kapott "Mészáros Lőrinc szállodalánca, aki ezt a pénz felvette, megköszönte, majd ugyanazzal a lendülettel kirúgott 850 munkatársat". Az is a kormányzás morális mélységeit mutatja, hogy még a lélegeztetőgépek vásárlásánál is a "kormányközeli körök gazdagodása volt a fő cél" - közölte. Ugyanakkor a KSH adatai szerint a legalább öt főt foglalkoztató intézményeknél és vállalkozásoknál a létszám a tavalyi hasonló időszakhoz képest 70-80 ezer fővel csökkent - tette hozzá.

Az államkasza üres, a gazdaság egészen egyszerűen kómában, az államadósság pedig történelmi csúcson van - jelentette ki Burány Sándor. Orbán Viktorék minden jogalapjukat elveszítették arra, hogy bármilyen mértékben az elődjeikre mutogassanak - szögezte le. A kormány anélkül tette tönkre a gazdaságot, hogy megvédte volna a munkahelyeket és "az egészségünket sem tudták megóvni" - érvelt a frakcióvezető-helyettes, aki azt mondta, hogy az őszi lezárások ellenére a magyar halálozási adatok "Európa legrosszabb adatai közé tartoznak".

Ebből a több, mint 3600 milliárd forintból be lehetne vezetni az válságkezelő alapjövedelmet, aminek segítségével minden hazai lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak havi százezer forint járna, a háztartások pedig havi ötvenezer forintot kapnának minden magyar gyermek után - jelentette ki.

(MTI)