Magyarországon is kapható már otthoni Covid-gyorsteszt

A Biosynex Autotest Covid-19-teszt arra jó, hogy megmutatja, a szervezet találkozott-e már a koronavírus kórokozójával és vannak-e ellene antitestjei. Az oltást kapottak ellenőrizhetik, hogy kialakult-e már a védettségük, mondta az InfoRádiónak a teszt kizárólagos hazai forgalmazójának ügyvezető igazgatója.

A héten került a magyarországi patikák és gyógyászati segédeszköz üzletek polcaira a Biosynes Covid-gyorsteszt, ami jelenleg az egyedüli otthoni használatra engedélyezett gyorsteszt - számolt be az Infostart.

Az eszköz egy csepp ujjbegyvérből 10 perc alatt kimutatja, hogy az illető átesett-e a betegségen, van-e a szervezetében ellenanyag, illetve azt is képes jelezni, hogy amennyiben valaki már megkapta a koronavírus elleni vakcinát, akkor elkezdett-e a szervezete immunanyagot termelni – mondta az InfoRádióban Pipei Szilvia, az Izinta IVD Kft. ügyvezetője.

Miután a gyorsteszt nem magát fertőzést mutatja ki, hanem az immunrendszer válaszát az új típusú koronavírus támadására, arra nem alkalmas, hogy az épp kezdődő fertőzést jelezze, vagyis a tünetek jelentkezésétől számított 5–6. naptól képes eredményt produkálni.

A megvásárolható tesztcsomag minden, a vizsgálat elvégzéséhez szükséges eszközt tartalmaz, így egy tesztkazettát is, amire a vércseppet, valamint a reagenst kell juttatni. Ezt követően – 10 perc elteltével – csíkok jelenhetnek meg a kazettán: amennyiben csak egy, az azt jelenti, hogy az alany negatív, ha kettő vagy három, akkor viszont valamelyik ellenanyagszint magas – magyarázta az ügyvezető, arra is kitérve, hogy a svájci gyártó közel százszázalékosnak írta le a teszt érzékenységét.

Ugyanakkor nem minősül hatósági tesztnek,kizárólag saját magunk megnyugtatására szolgál.

Szilvia arra is felhívta a figyelmet, minden vásárló alaposan olvassa el a használati tájékoztatót, és az abban leírtak szerint végezze a tesztet, hiszen például a 20 percen túli leolvasás már fals eredményt mutathat.