Egy országos tesztelés több kockázattal jár, mint amennyi hozadéka lehet

Szlovákia jelenleg nem engedhet meg magának egy országos általános tesztelést, mert az több kockázattal jár, mint amennyi hozadéka lehet - jelentette ki Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke szerdán, miután Pozsonyban a járványhelyzetről egyeztetett Marek Krajcí egészségügy-miniszterrel, aki viszont ezzel ellentétes álláspontot képvisel a kérdésben.

Kollár a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a koronavírus elleni harc eszköze inkább a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet. Kollár az általános tesztelés kockázatát abban látja, hogy annak kivitelezése során "emberek nagy tömegei" találkoznak a tesztállomásokon. Az orvosi kamara elnöke ezzel leginkább arra reagált, hogy Igor Matovic miniszterelnök a napokban bejelentette: újabb országos általános tesztelésekre kerül majd sor.

A kilátásba helyezett általános szűrésről az illetékesek eddig nem sok konkrétumot hoztak nyilvánosságra, a kormányfő bejelentéséből csak az derült ki, hogy a tesztelések a jövő hét végén kezdődnének, s azokat addig ismételnék, amíg a járványterjedési mutató 0,5 alá nem esik. Hasonló, antigén tesztekkel megvalósított tesztelést már tavaly novemberben végeztek Szlovákiában, és a kormányfő decemberre is újabb szűréseket ígért, azonban ezekre végül - hivatalos közlés szerint logisztikai problémák miatt - nem került sor.

Az országos tesztelések kérdése a közvéleményt, a szakértőket és a kormánykoalíciót is megosztja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) például már jelezte: nem ért egyet a novemberihez hasonló általános teszteléssel, és nem támogatja azt sem, hogy a munkáltatók kötelezően teszteljék munkavállalóikat.

Igor Matovic kormányfő szerdán azzal utasította vissza az országos tesztelés tervét ért kritikákat, hogy aki azt állítja, hogy jelenleg nem tömeges tesztelésre, hanem tömeges oltásra van szükség, az nem szakértő, mivel tudvalévő, hogy az ország jelenleg csak a lakosság néhány százalékának beoltását lehetővé tévő oltóanyaggal rendelkezik.

(MTI)