Donáth Anna 7 pontban magyarázza el a Momentum megosztó ötletét

Sok vitát generált a Momentum Mozgalom javaslata, amely alapján százezer forint járna azoknak, akik beoltatják magukat. Donáth Anna szerint "öröm végre látni, hogy szakpolitikai kérdésekről zajlik vita a magyar közéletben – nem pedig a sorosozást és a migránsozást hallgatjuk."

A Momentum EP-képviselője 7 rövid pontba gyűjtött össze közösségi oldalán minden olyan érvet, amitől a javaslatukat nem csak megvalósíthatónak, de kifejezetten hasznosnak és igazságosnak gondolja:

  • "Életek ezreibe kerülhet minden hónap, amíg a társadalom nem éri el a nyájimmunitást. Minden ösztönzőt be kell vetnünk, hogy minél hamarabb elérjük a megfelelő átoltottságot."
  • "Nemzetközi példák mutatják, hogy az állampolgároknak kiutalt közvetlen támogatás működik: az Egyesült Államokban összesen több ezer dollárt, Japánban 930 dollárt kapott szinte mindenki, hogy újraindítsák a gazdaságot."
  • "Igenis lehet jutalmazni azokat, akik segítenek megvédeni a társadalmunkat, és vállalják a védőoltás mielőbbi beadását. "
  • "A javaslat azonnali segítséget nyújthat a legnehezebb helyzetbe került családoknak. Inkább rájuk költsünk, ne a kormányközeli strómanokra."
  • "Rengeteg pénzt veszít Magyarország, ha belátható időn belül nem indul újra a gazdaság. A tavaszi leálláskor 15%-kal csökkent a GDP, míg maga a javaslat csupán a GDP 1-1.5%-ába kerülne. "
  • "Egyetlen intenzíven fekvő beteg ápolása 15-20 millió forintba kerül. Ha az átoltottság növelésével csökkentjük az intenzívre került betegek számát, amellett, hogy rengeteg életet mentünk meg, a kórházaknál is több száz milliárd forint marad egyéb kezelésekre." 
  • "Több, mint 2400 milliárd forintot kap Magyarország az EU-tól, hogy a koronavírus gazdasági hatásait kezelje. Az összeg alig egynegyedéből megvalósítható a Momentum javaslata."