Bencsik a DK-t támadja

"A Polgári Válasz elkötelezett amellett, hogy  Magyarország minél hamarabb "kinyithasson", és megszűnjenek a mindennapi életünket korlátozó intézkedések. Meggyőződésünk, hogy ehhez egyedül a tömeges, biztonságos és hatékony oltáson át vezet az út, ezért minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely ezt elősegíti." - írta Bencsik János.

A független parlamenti képviselő szerint köztudott, hogy a magyar gyógyszerhatóság (OGYÉI) eljárásrendje sokkal szigorúbb, mint az Európai Gyógyszerügynökségé (EMA). "Így a Demokratikus Koalíció felvetése, miszerint csak európai engedéllyel rendelkező vakcinával lehessen Magyarországon oltani, jó esetben tájékozatlanság, rosszabb esetben az oltással kapcsolatos félelmek politikai haszonszerzésből történő felerősítése." - hangsúlyozta. Ahogyan ő fogalmazott: a DK-nak nem ez az első ilyen akciója, nemrég még az orosz vakcina ellen emeltek szót, ám a Szputnyik V-öt azóta már Németország és Dél-Korea is szeretné gyártani, az Európai Unió pedig nagyon szívesen oltana vele - tette hozzá.

Bencsik János közleménye végén megjegyzi: elutasítanak minden olyan kezdeményezést, amely potenciálisan hatékony és biztonságos vakcinák kizárását jelentheti a jelenleg is oltóanyaghiánnyal és "kormányzati fejetlenséggel terhelt magyar oltásprogramból." 

Mint ismeretes, a Demokratikus Koalíció online petíciót indított azért, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

(OS)